Kritikus sebezhetőség lapul a legelterjedtebb operációs rendszerben

Máris kihasználják a nyomtatási várólista sérülékenységét, várni kell a javításra – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 07. 02. 21:20
null
A kép csak illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos gond keletkezett egy félreértésből, kínai biztonsági kutatók publikálták a Windowsban található Nyomtatási várólista (Print Spooler) szolgáltatás egy nulladik napi sebezhetőségét. A Microsoft júniusban javított egy csúnya hibát a komponensben, a Sangfornál pedig azt hitték, hogy az általuk jelentett bugot orvosolták, de az erről való meggyőződés nélkül hozták nyilvánosságra a leírását.

A kép csak illusztráció
Fotó: PEXELS

Ugyan gyorsan kiderült, hogy a Microsoft valójában egy másik sérülékenységet javított, azonban a kutatók nem tudták elég gyorsan törölni a hiba leírását az internetről, a hackerek pedig máris megkezdték a kritikus sebezhetőség kihasználását. A hibával helyi vagy távoli kódfuttatás érhető el, méghozzá rendszergazdainak megfelelő jogosultsággal, a behatolók szabadon garázdálkodhatnak az elesett számítógépeken.

A Microsoft szerint a „PrintNightmare„ névre keresztelt sebezhetőség a Windows összes támogatott verzióját érinti, azonban csak úgy használható ki, ha sikerül távoli nyomtatási parancsot küldeni a számítógépeknek. Emiatt elsősorban olyan vállalatok ellen vethető be, akik belső hálózatokon tartják a PC-ket, miután hackeléssel vagy lopott belépési információkkal sikerül belépni a rendszereikbe.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.