Különös okból, drága hiánycikké válhat a számítógép

Részben a szállításuk miatt komoly bonyodalmak lehetnek a közeljövőben – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 01. 13:50
null
Mégsem lesz olyan hétköznapi a számítógép látványa? Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A laptopot vagy asztali számítógép vásárlását a jövő év elején tervezők talán jobban teszik, ha előrehozzák még idénre, vagy elhalasztják 2021 második felére a vételt.

A PC-k iránti óriási kereslet kielégítésével már hónapok óta sikertelenül küzdő gyártók szerint a vevők hamarosan további készlethiányokra, továbbá a vártnál magasabb árakra számíthatnak az üzletekben.

A helyzetnek több, egymással összefüggő oka is van. Jeff Clarke, a Dell alelnöke hétfőn figyelmeztette az elemzőket, hogy moderálják a cég februárban véget érő üzleti negyedévével kapcsolatos elvárásaikat, részben mivel hiány van az LCD panelek működésre bírásához szükséges áramkörökből és egyéb komponensekből, ami nagyon megdrágította a kijelzőket.

Mégsem lesz olyan hétköznapi a számítógép látványa?
Fotó: Pexels

További iparági probléma, hogy decembertől jó időre óriásit fog esni a légi szállítással célba juttatható számítógépek mennyisége. Az elektronikai cégek oroszlánrészt vízi úton szállítják a kontinensek között a termékeiket, hiszen ez bár lassú, de roppant költséghatékony megoldás.

A drága és gyors légi szállítást kerülni próbálják, de ha rákényszerülnek, akkor is inkább csak a prémium termékeket fuvaroznak repülővel. Viszont az elmúlt hónapokban a szükség törvényt bontott, az óriási termékhiány miatt masszívan több számítógépet kényszerültek légi úton feladni a vállalatok.

A légi fuvarozás lehetősége a közeljövőtől kezdve szinte eltűnik majd, mivel az alapvetően is kevéske szállítókapacitás óriási hányadát lekötik majd a világszerte elsődleges prioritást élvező koronavírus-vakcinák.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Korszakváltó számítógépekben debütáló egyedi processzorok

Az előzetes híreknek és elvárásoknak megfelelően az Apple bemutatta az első Intel-féle megoldások helyett saját processzort használó korszakváltó Mac számítógépeit. Valójában nem pusztán egy processzorról van szó, az Apple M1 egy teljes értékű rendszerlapka (System-on-Chip), ami a CPU mellett szinte minden egyéb a számítógép működéséhez szükséges vezérlőt is tartalmaz, beleértve a grafikus chipet.

A radikálisan eltérő architektúrára való átváltás ellenére az M1-gyel szerelt gépek képesek futtatni a jelenlegi Maceken használható alkalmazásokat és játékokat, plusz teljesen kompatibilisek az iOS-es mobilappokkal is.

Az Apple M1 már 5 nanométeres gyártástechnológiával készül, a processzora és a grafikus vezérlője is nyolcmagos, továbbá rendelkezik a gépi tanulásos feladatok elvégzésére specializált, tizenhat magos Neural Engine feldolgozóval. Az Apple szerint a processzorának négy magja lassú és energiahatékony, javarészt ezek dolgoznak majd böngészés, chatelés, vagy éppen irodai munkák végzésekor. A négy másik processzormagja sokkal erősebb – állítólag a világ legerősebb processzormagjairól van szó –, cserébe viszont a fogyasztásuk is magasabb, ezek szolgáltatják szükség esetén az izomerőt.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.