Lengyel–magyar startup az EIT Jumpstarter döntőjében

A vállalkozás a sűrűn lakott területeken való zajszennyezésre talált ki innovatív megoldást.

Forrás: MW2020. 12. 09. 14:37
null
A kép illusztráció Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EIT Jumpstarter az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) kiemelt, iparágközi preakcelerációs startup programja – írja az bama.hu.

A 2020-as évad során Közép-, Kelet- és Dél-Európa legígéretesebb csapatait hívták meg versenyezni a 2020. november 25-én megrendezett nagydöntőn. A virtuális eseményen a 120 induló közül 36 csapat mutatta be üzleti ötleteit a potenciális befektetők és a zsűri előtt hat kulcsfontosságú ágazathoz kapcsolódóan: egészségügy, élelmiszeripar, nyersanyagok, energia, gyártás és városi mobilitás. A legjobb projektek pénzjutalomban részesültek, összesen 162 000 euró értékben.

A kép illusztráció
Fotó: pexels

A kategóriák élén a lettországi Drone Plan (Energia), a szlovéniai Recatalyst (Nyersanyagok), a szintén szlovén ArcLub One (Gyártás), a portugál Fetalix (Egészségügy), a boszniai Horizer (Városi mobilitás) és a görög Coffeco (Élelmiszer) végeztek.

A döntőbe egy lengyel–magyar startup, a Tumultum is bekerült.

A Tumultum napjaink egyik komoly problémájára, a sűrűn lakott területeken való zajszennyezésre talált ki innovatív megoldást. A startup új generációs aktív zajcsökkentő eszközei ablakra vagy falra felszerelve zajszámláló hullámot hoznak létre, amely kiszűri a külső zajokat. A termék önadaptáló és teljesen személyre szabott.

A teljes cikk ITT érhető el.

Bővül a külföldre készülő startupok mentorprogramja

Nemzetközi mentorálási szolgáltatással bővült az INPUT program, amely jelenleg hét ország tizenkét nemzetközi mentora révén biztosít térítésmentes szakmai támogatást a külpiacra lépés előtt álló magyar startupoknak – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

Solymár Károly Balázs elmondta: az egyedülálló, több alkalomból álló mentorálás során a vállalkozások széles kapcsolatrendszerrel és tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak információkat, a megszerzett tudást tanulmányút során a gyakorlatba is átültethetik.

Az INPUT program jelenleg mintegy nyolcvan főt számláló, országos pro bono mentorhálózatot épített ki Magyarországon, a térítésmentes szolgáltatást a már fejlett, nemzetközi piacra lépés előtt álló startupok vehetik igénybe.

Ismertette: a nemzetközi mentorjelöltek többnapos, gyakorlatorientált képzésen vesznek részt, amelyen megismerhetik a magyar innovációs ökoszisztéma jellemzőit. Emellett elsajátíthatják a szükséges szakmai tudást, és működő magyar startupok esettanulmányain keresztül élesben is kipróbálhatják a mentorálási eszköztárat.

A folyamatosan bővülő nemzetközi hálózat jelenleg tizenkét mentorból áll, akik az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Lengyelországból, az Egyesült Arab Emírségekből, Georgiából, Moldovából és Ausztriából segítik a magyar vállalkozásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.