Már elérhetők a legfrissebb biztonsági javítások a legtöbb PC-re

Novemberben 112 sérülékenységet javított a termékeiben a Microsoft – írja az Origo.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 11. 15:24
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérhetővé tette a szokásos havi biztonsági javításait a támogatott termékeihez a Microsoft, ezúttal 112 sérülékenységtől szabadult meg a Windowsban, az Office-ban és a társaikban. A javítások a Windows Update frissítőszolgáltatáson keresztül telepíthetőek, ennek a felülete a Gépház alkalmazás Frissítés és biztonság részében érhető el. A legtöbb PC-re automatikusan települnek a most kiadott patchek.

A novemberben megszüntetett sérülékenységük közül 17 kapott kritikus besorolást, 93-at fontosnak minősítettek az illetékesek, a marad kettőt pedig moderált veszélyességűnek találták. Az egyik kritikus besorolású gond egy nulladik napi sebezhetőség a Windowsban, azaz már aktív kihasználás alatt áll, a Google Project Zero biztonsági kutatói egy konkrét támadás vizsgálata során bukkantak rá a bűnözők által igénybe vett hibára.

Fotó: Pexels

További érdekesség a novemberi hibajavító nappal kapcsolatban, hogy most kapott utoljára biztonsági frissítéseket a Windows 10 October 2018 Update (v1809), így a rendszert használó keveseknek muszáj átállniuk egy újabb főverzióra a biztonságos számítógéphasználat érdekében.

A témánál tartva a legújabb Windows 10 October 2020 Update (20H2) főverzióra máris áttértek számára különösen fontos a mostani frissítések telepítése, hiszen a sérülékenységeken felül a cég egy különösen hosszú listányi bugot is javított az operációs rendszerében.

Jövőre megújulhat a legnépszerűbb operációs rendszer felülete

Az elmúlt öt évben az általános esztétikáját tekintve meglehetősen keveset változott a Windows 10 operációs rendszer, bár természetesen ha összehasonlítanánk a legelső és a legújabb kiadását, akkor az évek alatt kapott kisebb reszelések alaposan összeadódnának. Ettől függetlenül túlságosan hűha kategóriába tartozó változások nem történtek, ám a hírek szerint a Microsoft jövőre kiköszörülné a csorbát.

A bennfentes kapcsolatokkal rendelkező Windows Central beszámolója alapján a Microsoftnál megkezdődött a munka az operációs rendszer első nagy vizuális ráncfelvarrásán. A következő generációs kinézet a Sun Valley kódnéven fut a cégen belül, modernebb grafikus témát és szebb animációkat hoz majd a Start menühöz, a Műveletközponthoz és a Fájlkezelőhöz hasonló felületekre, plusz itt-ott funkcionális fejlesztések, motorháztető alatti technológiacserék is kilátásban vannak.

A felület részben a talán decemberben elkészülő Windows 10X felületéből meríthet inspirációkat, azonban az elvárt módon egeres – billentyűzetes használatra lesz optimalizálva, nem pedig érintőképernyősre.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.