Még okosabb lett az új OLED tévé

A termék megkapta a gyártója egyik féltve őrzött titkát, az úgynevezett felskálázási eljárást.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 11. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LG évek óta az OLED televíziók legnagyobb, elsőszámú támogatója. A vállalat jó szokását megtartva 2020-ban is több új ilyen eljárásra épülő tv-szériával lépett színre. A különleges, újat mutató darabok mellett a BX és CX család képviseli a hagyományos kialakítású darabokat. Ezek közül az utóbbi a nagyobb tudású széria, amelynek 55 inches változata tett az Origóban egy rövid látogatást. Úgyhogy ennek köszönhetően kipróbáltuk, hogy mit tud nyújtani képminőség és kezelhetőség terén a televíziós iparág jelenleg egyik legerősebb versenyzője – írja az origo.hu.

Képminőség

A sok csilivili extra is fontos, de azért egy tv esetében még mindig a legfontosabb szempont, hogy milyen is a produkált képe. Nos, az LG a CX szériával kegyetlenül magasra pakolta a lécet. A tökéletes feketét és végtelen kontrasztot produkáló, házon belül készülő OLED panelt a szintén saját fejlesztésű képfeldolgozó chippel egészítették ki. Ez utóbbi, a 3. generációs Alpha9 processzor tartalmazza a különféle képmódosító eljárásokat, illetve ez felel a színpontosságért, valamint a mozgásmegjelenítésért is. Az ilyen képfeldolgozó processzorok ma már legalább ugyanolyan fontosak, mint maga a kijelző, és e téren az LG a jelek szerint nagyon odatette magát.

A látványvilág ugyanis nagyon jó. A pixelenkénti képvezérlésnek hála (mindegy egyes képpontot külön-külön vezérel az elektronika) a színek ragyogóak, élénkek, és megfelelő beállítások mellett tökéletesen valósághűek, amint azt a műszeres méréseink is bebizonyítottak. A modell támogatja a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok megjelenítését. Ilyenkor az egyes képi tartományokban a fényerő az aktuálisan futó tartalomtól függően változik valós időben, ami nagyon valósághű végeredménnyel jár. A kontraszt tehát jobb nem is lehetne, a 4K felbontás pedig megfelelő részletességet szavatol.

A termék megkapta az LG egyik féltve őrzött titkát, az úgynevezett felskálázási eljárást. Ez képes az alacsonyabb felbontású tartalmakat egy gigantikus adatbázis és mesterséges intelligencián alapuló algoritmus segítségével „felhúzni”. Azaz akár egy Full HD (1920 x 1080 képpont) anyagból is tud 4K (3840 x 2160 képpont) hatásút varázsolni. A mozgásmegjelenítés még a modern tévék többségének is olykor komoly gondot okoz. E téren az LG CX viszont gyakorlatilag kifogástalanul teljesít: semmilyen hibát (akadozást, szellemképesedést, mozgó objektumok duplikálódását) nem tapasztaltunk. Mindent összevetve a kép minősége abszolút elit kategóriás, ezzel a tv ott van jelenleg a világ legjobb készülékei között.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Jó, de némiképp mégis csalódás ez az okostévé

A Xiaomi egyike azon feltörekvő kínai elektronikai cégeknek, amelyek igen rövid idő alatt értek el elképesztően jó eredményeket. A vállalat 2020-ra Magyarországon is létrehozta képviseletét, így végre a termékeik már hivatalosan is elérhetőek hazánkban.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.