Megbukott a Chrome biztonsági fejlesztése

Nem segített a támadó webhelyek felismerésében a webcímek egyszerűsítése.

Forrás: ORIGO.HU2021. 06. 14. 20:47
null
Chrome Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt körülbelül három évben a Google Chrome fejlesztői folyamatosan kísérleteztek a címsávban megjelenő webcímek egyszerűsítésével, például kiszedték az elejéről a http / https protokollok jelölését, próbálták eltüntetni a doméncímek mögötti paramétereket – olvasható az Origo cikkében.

Megbukott a Chrome biztonsági fejlesztése. (A kép csak illusztráció.)
Fotó: PIXABAY

Emögött biztonsági megfontolás állt: egyes fejlesztők kötötték az ebet a karóhoz, hogy szerintük a kijelzett webcím egyszerűsítése segíthet a netezők számára a kártékony webhelyek hatékonyabb felismerésében, például a netbankjuk bejelentkezési lapját mímelő, adatlopó oldal azonosításában.

Csökkenteni kívánták a webcímekben lévő zajt, hogy könnyebben feltűnjön, ha valami nincs rendben.

Nem hozott előrelépést a veszélyes webhelyek felismerésében a webcím egyszerűsítése.

Hosszan tesztelés után most végleg elkaszálták az ötletet, a webcímek egyszerűsítése ugyanis a netezőktől begyűjtött statisztikák alapján semmiféle előrelépést sem hozott a netezés biztonságában, nem volt hatása a releváns biztonsági mutatókra. Az elmélet jól hangzott, de a puding próbáján sajnos elbukott az elképzelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.