Meghalt a vezeték nélküli hálózatok egyik atyja

Többek közt a wifi létrehozásához is Norman Abramson munkája jelentette az alapot.

Forrás: ORIGO.HU2020. 12. 12. 18:44
null
A kép illusztráció Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorban távoznak a mai formájában ismert informatika és távközlés alapjait évtizedekkel ezelőtt lefektetett tudósok, a napokban tüdőáttétes bőrrák miatt 88 éves korában Norman Abramson halt meg. A szakember a Hawaii Egyetemen verbuvált kutatócsoportjával az 1960-as évek végén létrehozta az ALOHAnet vezeték nélküli távközlési hálózatot, elsősorban hogy az egymástól távol lévő szigetek oktatási intézményei gyorsan és hatékonyan tudjanak információkat megosztani egymással – olvasható az Origo cikkében.

A kép illusztráció
Fotó: PIXABAY

A meglepően egyszerűen működő, megosztott csatornákat és adatcsomagokat használó ALOHAnet koncepcionálisan áttörésnek bizonyult, és a világ összes vezeték nélküli távközlési technológiájának az alapja lett: a mobilhálózatoktól a wifin át a műholdas kommunikációig mindenhez az Abramson vezette csapat fektette le az alapokat.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Tovább bővül az iskolai wifihálózat

Néhány éve még sem a tanárok, sem a diákok nem használhattak az oktatási intézményekben saját wifihálózatot. Azonban tavaly óta a Digitális oktatási stratégia részeként háromezernél is több közoktatási intézményben adtak át a Diákháló programban iskolai wifit. Az eddigi eredményekről beszélt a Magyar Nemzetnek a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke, Szijártó Zoltán.

– Folyamatosan bővítjük a Diákháló programban részt vevő intézmények számát, és további fejlesztésekkel, az infrastruktúra üzemeltetésével támogatjuk a hálózati szolgáltatások fenntartását – mondta el a Magyar Nemzetnek a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium joggyakorlása alá tartozó szervezet harmincmilliárd forint hazai és uniós forrásból valósítja meg a Diákháló programhoz kapcsolódó fejlesztési projekteket.

– A kezdeményezés célja, hogy Magyarország felzárkózó régióinak tankerületi fenntartású iskolái, valamint a Közép-magyarországi régió állami és egyházi oktatási intézményei wifihálózathoz jussanak, a meglévőket továbbfejlesszük – jelezte Szijártó Zoltán. Hozzátette, hogy a wifi kiépítésén és üzemeltetésén túl a KIFÜ feladata a megfelelő sávszélesség és internetelérés biztosítása is. Az oktatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, az eduroam oktatási wifiszolgáltatáson keresztül digitális tananyagok elérhetőségének megteremtése is feladata a szervezetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.