Megkezdte a kőzetminták gyűjtését a Holdon a Csang'o-5

A Csang'o-5 leszállóegysége lefúrt a Hold talajába és onnan vett mintákat, amelyeket aztán elcsomagolt.

Forrás: MTI2020. 12. 03. 11:44
null
Az űrszonda kedden érkezett az égitestre Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte a kőzetminták gyűjtését a Holdon a Csang'o-5 kínai űrszonda – jelentette be szerdán a kínai nemzeti űrügynökség.

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszonda kedden érkezett az égitestre azzal a céllal, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.

A Csang'o-5 leszállóegysége lefúrt a Hold talajába és onnan vett mintákat, amelyeket aztán elcsomagolt.

Eközben a Hold talajának felszínéről is gyűjtött kőzeteket – közölték a misszió irányítói.

Az űrszonda kedden érkezett az égitestre
Fotó: Flickr

A sikeres keddi Holdra-szállás után az űrszonda leszálló egysége előkészítő munkákat végzett, egyebek között kinyitotta napelemes szárnyait. A kőzetmintagyűjtést kétféleképpen végzi: a talajba fúrva, illetve hosszú mechanikus karjával a felszínről gyűjti be a mintákat – olvasható a közleményben.

Korábbi kínai közlés szerint mintegy kettő-négy kilogrammnyi kőzetmintát akarnak gyűjteni az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagykiterjedésű lávamezőn. A mintagyűjtést kétnaposra tervezték.

A 8,2 kilogramm súlyú Csang'o-5 az eddigi legnagyobb kínai űrszonda.

Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, hogy egy ország kőzetmintákat próbál gyűjteni a Holdról. Korábban a Szovjetuniónak három robotizált, az Egyesült Államoknak pedig hat emberes misszió során sikerült mintákat hozni a Holdról. Az amerikai Apollo-missziók mintegy 380 kilogramm, a Szovjetunió mintegy 300 gramm holdkőzetet hozott a Földre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.