Megkezdte eltávolodását a Bennu kisbolygótól az OSIRIS-REx űrszonda

Minél többet megtudnak a kutatók a Bennuhoz hasonló aszteroidákról, annál nagyobb biztonságban lesz a Föld.

Forrás: MTI2021. 04. 09. 8:53
null
OSIRIS-REx amerikai kisbolygókutató űrszonda Forrás: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utoljára repült el szerdán a Bennu kisbolygó fölött az amerikai űrkutatási hivatal OSIRIS-REx űrszondája és lassan elkezdett eltávolodni az aszteroidától.

Az űrmisszió csoportjának azonban még néhány napot várnia kell arra, hogy megtudja, miként változtatta meg a Bennu felszínét az, amikor az űrszonda mintákat vett a talajából.

Az utolsó repülést azért hajtotta végre az űrszonda, hogy dokumentálja a Bennu felszínén végbement változásokat, amelyeket az október 20-i talajmintagyűjtés okozott. „A kiásott anyag eloszlásának megfigyelésével többet fogunk megtudni az aszteroida felszínének természetéről és a felszín alatti anyagokról” – idézte a NASA honlapja Dante Laurettát, az OSIRIS-REx misszó vezető kutatóját az Arizonai Egyetemen.

Az űrszonda utolsó repülésekor 5,9 órán át készített felvételeket a Bennuról mintegy 3,5 kilométerre megközelítve annak felszínét, ami a legközelebbi volt azóta, hogy októberben 3,4 méter hosszú „karjával” mintákat vett belőle.

Legalább április 13-ig fog tartani, amíg az összes adatot és felvételt sikerül letölteniük a tudósoknak.

OSIRIS-REx amerikai kisbolygókutató űrszonda
Fotó: NASA

Az OSIRIS-REx fedélzetén a begyűjtött mintákkal május 10-ig marad a Bennu közelében, amikor elindul vissza a Földre. A tervek szerint 2023. szeptember 24-én kell megérkeznie a talajmintákkal.

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

A szénben gazdag, nagyjából 550 méteres égitest minden hatodik évben elhalad a Föld mellett. A Bennu a Földre veszélyes űrobjektumok közé tartozik. A NASA szakemberei szerint 1:2700-hoz az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén.

Minél többet megtudnak a kutatók a Bennuhoz hasonló aszteroidákról, annál nagyobb biztonságban lesz a Föld.

Újabb munkanapot kezdett a Csang'o-4 a Hold távoli oldalán

Újabb munkanapot, ezúttal már a 29. holdi napját kezdte meg a Csang’o-4 kínai űrszonda a Hold távoli oldalán.

A szonda és a Jáde Nyúl-2 elnevezésű holdjáró pekingi idő szerint kedden aktivizálódott újra – közölte a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) holdkutató központja.

A holdjáró folytatja útját a tőle 1,2 kilométeres távolságra lévő bazaltos terület felé. A fedélzetén lévő eszközök, köztük a panorámakamera, egy infravörös spektrométer, egy atomdetektor és egy holdradar, folytatják méréseiket.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.