Megvan, melyek voltak 2020 legkülönlegesebb technológiai eszközei

Világjárvány ide vagy oda, 2020-ban is elképesztő mennyiségű új terméket és technológiát mutattak be az elektronikai iparág résztvevői. Köztük jó néhány olyan forradalmi modellt, amelyek teljesen új színeket hoztak a tévés, telefonos, hang- és számítógépes szektorba. Az Origo ezek közül válogatott ki néhányat, teljesen szubjektív módon. A cikk végére egy szavazást is terveztünk, amivel szeretnénk kideríteni, hogy melyik volt a fura készülékek közül a legmenőbb.

Forrás: Origo2020. 12. 26. 19:59
null
A LG Wing az elforgatható képernyője révén igazán különleges Forrás: Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Origo összegyűjtötte, melyek voltak az év legfurább, legkülönlegesebb elektronikai eszközei.

Széthajtható telefon

Kezdetként egy igen érdekes mobil, amellyel a Samsung bizonyította be, hogy lehet még újat mutatni ebben a szegmensben. Ez a Galaxy Z Flip, amely a széthajtható modellek táborát erősíti.

Azonban a legtöbb hasonló készülékkel ellentétben nem egy tablet és egy okostelefon keveréke, hanem sokkal inkább a régi kagylómobilokat idézi.

Ennek köszönhetően igen kisméretűre összecsukható, és minden más mai okostelefonnál kisebb helyet foglal. Nagyon diszkrét, nagyon elegáns, de a tudása abszolút felső kategóriás. A Z Flip egy igazi technológiai bravúr, amit tökéletesen alátámaszt az is, hogy még csak hasonlót sem láttunk nagyon eddig.

A szárnyas mobil

Gyakorlatilag szóról szóra ugyanez mondható el az LG idei meglepetés telefonjáról is. Az LG Wing ugyanis szintén hajtogatható, csak ebből egy „T” alakú forma hozható elő.

Ez egyben azt jelenti, hogy a hagyományos nagy képernyő mellett rendelkezik egy kisebb, majdnem négyzet alakú másodlagos megjelenítővel is.

Ez a megoldás egyrészt iszonyatosan egyedi külsőt kölcsönöz neki, másrészt pedig igen hasznos is.

A LG Wing az elforgatható képernyője révén igazán különleges
Fotó: Origo

E két képernyő ugyanis függetleníthető egymástól, és így például amíg az egyiken a térképet nézzük, addig a másikon információkat olvashatunk arról, hogy éppen hol is járunk. Ráadásul remek kamerás funkciókkal egészítették ki a masinát, ami szintén növeli a használati értékét.

Gombnyomásra átlátszó tévé

Átlátszó televíziókat már láttunk korábban is, bár ezek még mindig kuriózumnak számítanak. A Panasonic idén viszont előállt egy olyan megoldással, amely még e különleges termékcsaládban is egyedinek számít.

Ez pedig a TP-55ZT110 nevű modell, amelynél az átlátszóság egyetlen gombnyomással eltüntethető. Ilyenkor ugyanis aktivizálódik egy második, fekete réteg, és ezt követően teljesen hagyományos módon is használható a berendezés.

Ezzel kiküszöbölik az egyébként igen látványos átlátszó készülékek legnagyobb hátrányát. A japán cég mérnökei egyébként évek óta kalapálják az átlátszó megjelenítőt, szóval nem lesz egyszerű a nyomukba érni, de persze annak örülnénk a legjobban, ha a közeljövőben egyre több ilyen televízió bukkanna fel.

Duplaképernyős notebook

A Lenovo 2020-ban azt bizonyította be, hogy a hordozható számítógépek világában is lehet még újdonsággal előállni. A ThinkBook Plus névre hallgató masinájuk ugyanis egyedülálló kialakítást kapott.

A hagyományos képernyőt rejtő fedlapjának külső részén is elhelyeztek ugyanis egy kijelzőt, amely ráadásul az e-bookoknál használt E-Ink technológiára épül.

Ennek köszönhetően a termék úgy használható „tabletként” vagy e-könyv olvasóként, hogy nem kell felnyitni, forgatni, elég csak kivenni a táskából. És hát persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy ha valaki ezt előveszi egy kávézóban, még a cukortartó is meg fogja bámulni.

Kiskert a konyhában

Az igen magas minőségű termékeiről ismert Miele holding szárnyai alá tartozó Agrilution nevű német vállalat egy elképesztő konyhai géppel állt elő idén. A Plantcube ugyanis nem más, mint egy saját fényforrással, és öntözőrendszerrel ellátott okos beltéri üvegház, ami nagyjából akkora helyet foglal, mint egy hűtőszekrény.

Ez tehát gyakorlatilag egy beltéri konyhakert, amelyben bárki nevelgethet zöldségeket, fűszernövényeket. A berendezés ráadásul zárt rendszerű, nagyon kevés vízre és energiára van szüksége.

Rendelkezik különféle integrált szenzorokkal, amelyek a mért adatokat a felhőbe továbbítják a beépített WiFi révén. Mindez pedig azt jelenti, hogy a termék egész működése folyamatosan nyomon követhető távolról egy mobilalkalmazás, illetve számítógépes szoftver révén.

Az Origo teljes cikke a technológiai eszközökről készült további képekkel és a legkülönlegesebb tech-készülékekkel kapcsolatban indított szavazással, IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.