Menekülnek San Franciscóból a tech óriáscégek

Mindenkinek elege van a kaliforniai Szilícium-völgy eszement költségeiből.

Forrás: ORIGO.HU2020. 12. 13. 21:44
null
SAN FRANCISCO Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt másfél évtizedben rendkívül súlyos lakhatási válság bontakozott ki a rengeteg nagynevű tech cég otthonául szolgáló San Franciscóban és körzetében: folyamatosan nőtt a tőkeerős tech vállalkozások dolgozóinak szállásigénye, a fellendült gazdaság miatt más iparágakban is több dolgozóra volt szükség, mindeközben viszont a városvezetés alig volt hajlandó építési engedélyeket kiadni. A körülmények miatt az egekbe szökött ingatlanárak és albérletárak miatt ezrek kényszerültek elhagyni a várost vagy kerültek utcára – írja az Origo.

Menekülnek San Franciscóból a tech óriáscégek.
Fotó: PIXABAY

Mára olyan szintűvé vált a probléma, hogy a helyzet kiváltásában kulcsszerepet játszott techcégeknél is betelt a pohár, a Tesla és a Hewlett Packard Enterprise után az Oracle is bejelentette a székhelyének Texas államba való áthelyezését, túlságosan magasnak tartja a kaliforniai város ingatlanárait és adóit. Nem pusztán nagyon sok pénz megy el bérköltségben és egyéb kiadásokban, de egyre nehezebben talál dolgozókat, hiszen azok nem képesek vagy hajlandóak Szilícium-völgybe költözni.

Hiába az elsőre meghökkentően magasnak tűnő fizetések, ha az óriási megélhetési költség miatt szinte semmi sem marad az alkalmazottak zsebében.

A cég új székhelyéül kinézett Austinban a messze jobb általános adózási kötelezettségek mellett jelentősen alacsonyabb a megélhetési költség is, így abszolútérték tekintetében kevesebb fizetést kell adnia a dolgozóknak ahhoz, hogy vonzó és kivitelezhető legyen számukra a vállalatnál történő munkavállalás – olvasható az Origo cikkében.

A vártnál nagyobb nyereséget ért el az egyik szoftverfejlesztő cég

Az elemzők által vártnál nagyobb bevételt és nyereséget ért el folyó pénzügyi évének második negyedében az Oracle szoftverfejlesztő és -szolgáltató konszern, mivel a koronavírus-járvány miatt egyre többen dolgoznak otthonról, a távmunka pedig növelte a keresletet a felhőszolgáltatások és a szoftverek iránt.

A csütörtöki tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentés szerint a kaliforniai szoftverfejlesztő vállalat a novemberrel zárult második negyedévben – az amerikai számviteli szabványok (GAAP) alapján készült adatsor szerint – 9,8 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 2 százalékkal nagyobb értékesítési árbevételt ért el.

Elemzők valamivel kisebb, 9,79 milliárd dollárra számítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.