Mennyibe kerül legyártani a világ legismertebb okostelefonját?

Amerikában 999 dollárba kerül ez az Apple okostelefon, amelynek az anyagköltsége a jelentések szerint 406 dollár – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 28. 10:44
null
Az iPhone 12-t legyártani darabonként 373 dollárba kerül az Apple-nek Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán Formalhaut Techno Solutions szakértői kiadták legújabb jelentésüket, amelyből kiderült, hogy mennyibe kerül az Apple két új okostelefonját, az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro mobilok valódi anyagköltsége.

Az iPhone 12-t legyártani darabonként 373 dollárba kerül az Apple-nek, az iPhone 12 Pro modellt pedig 406 dollárba. A készülékek Amerikában 829 és 999 dollártért kaphatóak, hazánkban ennél valamelyest többe kerülnek.

Az iPhone 12-t legyártani darabonként 373 dollárba kerül az Apple-nek
Fotó: PEXELS

Természetesen darabra bontva nem ennyibe kerül egy modell az Apple-nek, hiszen itt anyagköltségről van szó, a fejlesztésre, kutatásra, marketingre és bérekre fordított összeg ebbe nem épül bele.

Az egyik legdrágább alkatrész mindenesetre a Samsung OLED-kijelzője, ez úgy 70 dollárt visz el a keretből, és várható módon a Qualcomm X55 5G modemje még többe kerül, ez 90 dollár. Az A14 Bionic chip 40 dollárba kerül, a RAM és flash memória 12,8 és 19,2 dollárba. A Sony kameraszenzorok darabja 7,4-7,9 dollár.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Mesterségesen lassította okostelefonjait a csúcsvállalat

Történetünk ugyebár ott kezdődik, hogy 2017-ben fény derült arra, amit egyébként is már sokan gyanítottak: az Apple bizonyos frissítésekkel mesterségesen lassította az iPhone-okat bizonyos idő elteltével. Nagyon gyorsan hatalmas felháborodás lett az ügyből, és csoportos perek sokasága indult a gyártó ellen, holott egyébként magyarázat éppen akadt a dologra – írja az origo.hu.

Az Apple azt mondta, hogy bizonyos körülmények között tényleg lassítja az iPhone-okat, ugyanis a lítium-ion akkumulátorok hideg időben vagy alacsony töltöttség mellett nem tudják ugyanúgy kiszolgálni a telefonok központi processzora áltla diktált csúcsteljesítmény igényeit, mint ideális körülmények között.

Ezen kívül az akkumulátorok bizonyos idő után elkezdenek öregedni, így a készülékek üzemideje jelentősen csökkenne, ha a processzor sebességét nem fognák vissza előbb-utóbb.

Ez a magyarázat alapvetően egyébként megállja a helyét, a problémát inkább az jelenti, hogy a folyamat egyáltalán nem volt átlátható, és a felhasználón kezéből kivették a döntést, így csak annyit tapasztalt meg az egészből, hogy a drágán vásárolt iPhone-ja egy idő után egyre lassul, és jogosan feltételezhette azt, hogy az Apple azzal, hogy az eszközöket lassította „mesterségesen” próbálta rávenni a cserére.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.