Milyen mobil eszközöket vigyünk magunkkal egy túrára?

Talán furcsán hangzik, de igaz, hogy mára a digitális technológiák, elektronikai eszközök szervesen összefonódtak a túrázással, természetjárással.

Forrás: ORIGO.HU2021. 04. 25. 20:47
null
ÖREG MOBILOK Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán furcsán hangzik, de igaz, hogy mára a digitális technológiák, elektronikai eszközök szervesen összefonódtak a túrázással, természetjárással. Rengeteg olyan eszköz vagy digitális szolgáltatás létezik, amely kényelmesebbé, kellemesebbé teheti ezt a tevékenységet, illetve segíthet a kellemes emlékek megőrzésében. Ide tartoznak a profi GPS berendezések mellett például a fényképezőgépek, elemlámpák, a mozgások monitorozására szolgáló okosórák, okoskarkötők, sőt az okostelefonok, régebbi mobil eszközök is, valamint a különféle alkalmazások is.

Korábban már bemutattunk ezek közül néhányat a TechBázis hasábjain, úgyhogy most inkább arra fókuszálunk, hogy mire érdemes figyelni, mikor az ember kirándulni indul. Tehát, hogy ezek közül mit érdemes bepakolni a pakkba, hogyan kell felkészülni, és mit lehet otthon hagyni adott esetben. Évtizedek óta kirándulunk, és persze oda vagyunk az elektronikai eszközökért, úgyhogy már igen komoly tapasztalatra tettünk szert, de még így is elő-előfordul, hogy valami fontos dolog kimarad – olvasható az Origo cikkében.

Energia

Az első és legfontosabb szabály, hogy csak úgy induljunk el, hogy minden eszközünk csurig van töltve energiával. Aki arra számít, hogy majd úgyis kibírják a masinák, azt keserű csalódások érhetik. Külön, hordozható akkupakkot érdemes vinni még a rövid kirándulásokra is, ki tudja, hogy mi történhet. Ebből jó olyat választani, amely ellenáll a külső behatásoknak, tehát például egy eső sem teszi tönkre. Arra érdemes figyelni, hogy az akkupakkhoz a megfelelő kábel is szükséges, velünk már többször előfordult, hogy ezt a létfontosságú kiegészítőt otthon felejtettük.

Egyébként mindig viszünk magunkkal töltőt is, ma már sok vonaton is lehet ezeket használni. Sokan nem tudják, de rengeteg vasúti kocsiban, még a régebbi kupés változatokban is van konnektor. Sőt az ülések alatt ott figyel az USB-csatlakozó, amely segítségével pumpálható energia az elektromos készülékekbe. Ha pedig autóval utazunk valahova, akkor azt az autós USB töltőfejről ne feledkezzünk meg. Amennyiben valaki ilyennel nem rendelkezik, érdemes egyet beszereznie, már olcsón meg lehet őket vásárolni.

Telefon

Az okostelefon ma már mindenkinél alap lassan, és egy ilyen eszköz a kiránduláson is jó szolgálatot tehet. Helyettesítheti a fényképezőgépet, a vonatjegyet, és a térképet, viszont ha túrázni visszük, nem árt neki keríteni egy masszív tokot. Lehetőleg olyat, amely csukott állapotban a víztől, ütésektől és a kosztól is megóvja. Indulás előtt érdemes megnézni, hogy akad-e elég hely az okostelefon memóriáján, ha fotózni, videózni szeretnénk, annak kell a hely, és nem jó szórakozás ezzel vacakolni az erdő közepén vagy egy hegycsúcson.

Egy mobil telefon sok esetben jelenthet komoly segítséget egy kirándulás során
Fotó: PIXABAY

Mi egyébként direkt kirándulás/utazás céljára tartunk egy hagyományos, régi mobil telefont, úgynevezett butatelefont is talonban. Ez kicsi, könnyű, alig foglal helyet, viszont az akkumulátora sokkal-sokkal hosszabb ideig bírja, és kártya nélkül is alkalmas vészhívásra, segélykérésre. Szerencsére sosem volt rá szükség, de az ördög nem alszik.

Fényképezőgép

Vannak jó páran, akik kirándulásra visznek magukkal hagyományos fényképezőgépeket is. Az lehet, hogy jobb minőségű fotót lőnek ezek, mint egy okostelefon, de borzasztóan sok a gond velük. Ráadásul kényesek, és mostoha körülmények között igen hamar tönkremehetnek, egy tükörreflexes DSLR gépet akár egy nagyobb koszdarab is hazavághat. Ezek a készülékek szerintünk nem feltétlenül valóak komolyabb kirándulásra, túrázásra, kivéve persze, ha túra célja pont a természetfotózás.

Okosóra, okoskarkötő

Tudjuk, hogy sokan még mindig idegenkedve tekintenek ezekre az eszközökre, mondván, évtizedekig elvoltunk nélkülük. Ez tény, viszont az is, hogy a viselhető smart eszközöket gyakorlatilag a sportoláshoz, testmozgáshoz találták ki.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.