Most épp a német rendőrség hackerkedett engedély nélkül

Lekapcsolta a korábban megfertőzött számítógépeket egy botnetről – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 26. 19:41
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérdéseket felvető trend van születőben a rendvédelmi szerveknél, rövid időn belül már a második példa érkezett arra, hogy a közjót hangoztatva magánszemélyek, vállalatok és intézmények számítógépein hajtanak végre bejelentés és engedély nélkül tisztítási akciót. Néhány hete az FBI bírói végzést kapott arra, hogy töröljön egy hátsó kaput az Egyesült Államok területén lévő Microsoft Exchange levelezőszerverekről, most vasárnap pedig a német szövetségi bűnügyi rendőrségi hivatal (Bundeskriminalamt) világszerte letiltotta az Emotet botnet kliensét a fertőzött számítógépeken.

Az Emotet az elmúlt évek egyik legsikeresebb botnetje volt, a TA542 névre keresztelt csoport által még 2014-ben indított szoftver a települését követően hátsó kaput nyitott a számítógépeken, majd a kliense a vezérlőszerverekhez csatlakozva további modulokat telepített. Többek közt spamek küldésére, belépési adatok és egyéb információk ellopására, túlterheléses támadások kivitelezésre használták.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Az irányítószerverek feletti irányítást idén január végén átvett Bundeskriminalamt úgy állította le fertőzött számítógépeken a botnet kliensét, hogy kiküldött rájuk egy deaktiváló modult, amely letiltja a PC-k elindulásakor az Emotet elindítását, majd kilövi a futó folyamatát is.

Nem törli az Emotet állományait, csak deaktiválja a szoftvert.

A lépés alapvetően hasznos és érthető, azonban érdekes kérdéseket vet fel a hatóságok Batmant megszégyenítő igazságosztása, különösen ha külföldi számítógépek szoftverét manipulálják, pusztán mert indokoltnak tartják. Ez a típusú hackerkedés már alapvetően is az illetéktelen hozzáférés kategóriába tűnő eseménynek tűnik, ráadásul a számítógépeken tárolt adatok típusától függően akár adatbiztonsági incidensnek is bizonyulhat.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

A kukkoló kínai hackerek, már hotelszobákba is betörnek

Váratlannak nem nevezhető, ám ennek ellenére is sokkoló beszámolóval állt elő a kínai South China Morning Post, állítása szerint Kínában nagyon komoly üzletté vált a kukkolós amatőr videók értékesítése. A hackerek gyárilag sebezhető vagy védetlenül hagyott, internetre kötött otthoni biztonsági kamerákba törnek be, elsősorban meztelenséget és szexet mutató felvételeket lopnak, majd azokat értékesítik a neten. A profit maximalizálása érdekében MLM-módszerrel másokat is bevonnak a továbbadásukba.

A napilap szerint az üzletet profin űzők olyan munkatársakat is foglalkoztatnak, akik hotelszobákat kameráznak be. Egy ilyen bűntényben is utazó illető szerint a célnak megfelelő kamerák csak néhány száz jüanba kerülnek, így nem érdekli különösebben, amennyiben a jókora részüket aránylag gyorsan felfedezik, még így is nevetve megéri az elhelyezésük. Az állítja, hogy tucatnyi kameratelepítő embere van, akik folyamatosan járják az országot, hagyják maguk után az elrejtett kamerákat.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.