Műholdak és drónok fognak védeni egy Róma melletti fenyőerdőt

A projektet az Európai Űrügynökség (ESA) és az Olasz űrügynökség (ASI) fogja finanszírozni.

Forrás: MTI2021. 03. 25. 11:44
null
Műholdakkal, szenzorokkal és drónokkal fognak védeni egy ezer hektáros fenyőerdőt Róma közelében Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Műholdakkal, szenzorokkal és drónokkal fognak védeni egy ezer hektáros fenyőerdőt Róma közelében – jelentette be kedden az olasz főváros.

A Róma történelmi városközpontjától nagyjából 30 kilométerre található Castel Fusano erdőt gyakran sújtják tüzek a nyári időszakban, esetenként szándékos gyújtogatás miatt.

Műholdakkal, szenzorokkal és drónokkal fognak védeni egy ezer hektáros fenyőerdőt Róma közelében
Fotó: Pixabay

A Róma polgármestere, Virginia Raggi és a projektet vezető Leonardo nevű repülési és védelmi társaság vezérigazgatója, Alessandro Profumo által ismertetett tervek szerint az erdőt a Copernicus és a PRISMA műholdakkal, valamint drónokkal és szenzorokkal fogják megfigyelni a jövőben, hogy a rendőrség azonnali tájékoztatást kapjon az esetleges tüzekről vagy bűncselekményekről.

A projektet az Európai Űrügynökség (ESA) és az Olasz űrügynökség (ASI) fogja finanszírozni.

„Ez egy próbaprojekt annak demonstrálására, hogy az űrtechnológiák miként képesek javítani a mindennapi életünket” – mondta Profumo a virtuális sajtótájékoztatón.

A borítókép illusztráció

Megkezdheti a tesztrepüléseket a NASA kísérleti marshelikoptere

Várhatóan április elején kezdi meg a tesztrepüléseket a Mars felszínén az Ingenuity nevű kísérleti helikopter, melyen egy vászondarab is helyet kapott arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek – közölte kedden az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Amennyiben minden jól megy, az Ingenuity lesz az első eszköz, amely idegen bolygón repül – onnan száll föl és oda is száll le.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a vörös bolygóra február 18-án és továbbra is a rover „hasán” pihen.

A marsjáró vasárnap vált meg attól az elhasználódott pajzstól, amely az Ingenuityt védte landolás közben, és jelenleg a helikopter tesztrepülései számára kijelölt helyszínre tart.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.