Napelemek termelik a pénzt egy iskolakörzetnek

Lehetővé tette a tanárok jelentős béremelését az installáció – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 18. 13:24
napelem
A kép ilusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes sikersztoriról számolt be a CBS News, az egyesült államokbeli Arkansas állam egyik vidéki iskolakörzete egy okos beruházást követően gyakorlatilag nyomtatni kezdte a pénzt. A középiskolát és öt további oktatási intézményt tömörítő Batesville School District az elmúlt évekig szorult helyzetben volt, hiszen a tízezer fős Batesville kisvárost és a környezetét kiszolgáló intézményei az évi 45 ezer dolláros átlagfizetéssel nehezen tudták megtartani a tanárokat, újakat toborozni a felmondottak és nyugdíjba vonultak helyére.

Ez az állapot 2017-ben változott meg, miután a napos délen lévő iskolakörzetnek sikerült 1500 napelemet telepíttetnie, a megtermelt villamos áramot részben felhasználja, részben pedig visszaküldi a villamos hálózatra. Ugyan már az előzetes megtérülési számítások is jónak tűntek, ám a rendszer jelentősen túlteljesítette a várakozásokat: három év után az iskolakörzet eljutott odáig, hogy évi 250 ezer dollár hiány helyett 1,8 millió dollár pluszt kezdett mutatni a büdzséje.

A kép ilusztráció
Fotó: Pexels

Ennek java részét a tanárok bérfejlesztésére költötte a körülbelül 3200 diákot oktató iskolakörzet, évi akár 15 ezer dollárral is nőtt a tanárok fizetése. Ennek köszönhetően a Batesville School District a bérezés tekintetében állami szinten bekerült az iskolakörzetek felső negyedébe, ami igencsak szokatlan jelenség a vidéki körzetek esetében.

A napenergia befektetésként való termelése nem egyedi ötlet, a hírek szerint legalább 7300 olyan iskola van már az Egyesült Államokban, amely napelemekkel próbálja csökkenteni a rezsijét.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Lehetnének környezetbarátabbak a napelemparkok

Szakmai szervezetek, energetikai és zöldipari gazdasági szereplők, valamint nemzeti park igazgatóságok, összesen 12 meghatározó szervezet fogott össze annak érdekében, hogy létrehozzák a nagy méretű napelemparkok természetbarát magyarországi telepítésére vonatkozó irányelveket. A munka során

a magyar piacon először állítanak össze olyan szakmai ajánlást, amely útmutatóként szolgál a fejlesztőknek, beruházóknak és üzemeltetőknek az új generációs, természetbarát napelemparkok létrehozásához és működtetéséhez.

A napelemparkok által borított földterület nagysága a jövőben egyértelműen növekedni fog. A magyar erőműállomány kiöregedése, illetve az áram iránti növekedő igény – 2020 első negyedévében 2,6 százalékkal növekedett az áramigény éves bázison – következménye, hogy amennyiben a nagy méretű erőművek fejlesztése a közeljövőben nem kap új lendületet, az akár ellátásbiztonsági kockázatokat is eredményezhet.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.