Nehezen beszerezhető az új csúcstechnológiás notebook

Rendelhetőek az M1 processzoros Apple Macek, de több hetes kiszállítási időre kell számítani majdnem mindenhol – írja az Origo.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 20. 13:30
null
MacBook Pro Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már elérhetőek az Apple saját M1 processzorával szerelt MacBookjai, ezeket meg lehet rendelni, azonban ténylegesen hozzájuk jutni nem olyan könnyű. A jelek szerint az Apple nem igazán tudja tartani a lépést a notebook iránt támasztott kereslettel. Emiatt aztán a kiszállítási idők egyre csak emelkednek, a legtöbb országban 1-2 vagy 2-3 hétre vállalja már csak az új MacBook Air, MacBook Pro és Mac mini modellek kiszállításait az Apple.

MacBook Pro
Fotó: PEXELS

A legjobb esetben is 1-2 hetet kell várniuk azoknak, akik le akarnak csapni az új gépek egyikére. Az adatok alapján a leghamarabb a Mac minik rendeléseit tudja teljesíteni az Apple, van, ahol ez 4-5 nap alatt odaér.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Korszakváltó számítógépekben debütáló egyedi processzorok

Három számítógépben debütál az Apple saját processzora – írja az Origó cikkében.

Az előzetes híreknek és elvárásoknak megfelelően az Apple bemutatta az első Intel-féle megoldások helyett saját processzort használó korszakváltó Mac notebokja különböző prototípusait. Valójában nem pusztán egy processzorról van szó, az Apple M1 egy teljes értékű rendszerlapka (System-on-Chip), ami a CPU mellett szinte minden egyéb a számítógép működéséhez szükséges vezérlőt is tartalmaz, beleértve a grafikus chipet.

A radikálisan eltérő architektúrára való átváltás ellenére az M1-gyel szerelt gépek képesek futtatni a jelenlegi Maceken használható alkalmazásokat és játékokat, plusz teljesen kompatibilisek az iOS-es mobilappokkal is.

Az Apple M1 már 5 nanométeres gyártástechnológiával készül, a processzora és a grafikus vezérlője is nyolcmagos, továbbá rendelkezik a gépi tanulásos feladatok elvégzésére specializált, tizenhat magos Neural Engine feldolgozóval. Az Apple szerint a processzorának négy magja lassú és energiahatékony, javarészt ezek dolgoznak majd böngészés, chatelés, vagy éppen irodai munkák végzésekor. A négy másik processzormagja sokkal erősebb – állítólag a világ legerősebb processzormagjairól van szó –, cserébe viszont a fogyasztásuk is magasabb, ezek szolgáltatják szükség esetén az izomerőt.

Az Apple szerint az M1 energiahatékonyságának köszönhetően az új MacBookok soha nem látott üzemidőre képesek: az elődjével összehasonlítva az új MacBook Air notebook 12 helyett 18 órán át képes videót lejátszani, wifis böngészésre pedig 11 helyett 15 órán át használható.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.