Nem képesek szabadulni a zsarolóknak fizető cégek

Nyolcvan százalékuk adatait másodszorra is titkosítják, gyakran ugyanazok az elkövetők – írja cikkében az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 20. 12:42
null
A kép illusztráció Forrás: ANDREA PIACQUADIO / PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő számokat tartalmazó kutatással állt elő a Cybereason biztonsági cég, állítása szerint az adattitkosító zsarolóvírusok készítőinek fizető cégek 80 százaléka rövid időn belül másodszorra is ransomware-támadás áldozatává válik. A zsarolóvírusok elleni védelmet áruló, így függetlennek közel sem nevezhető cég 1300 biztonsági szakember megkérdezésével készült felmérése szerint gyakran ugyanazok a bűnözők titkosítják be újból az adatokat, akiknek korábban a váltságdíjat kifizették a vállalatok, azaz megpróbálják újból meglopni az áldozataikat.

A kép illusztráció
Fotó: Andrea Piaxqadio/Pexels

A kutatás szerint a bűnözőknek váltságdíjat fizetett vállalkozások 35 százaléka 350 ezer dollár és 1,4 millió dollár közti összeget adott ki az adataiért, 7 százalékuk pedig ennél is többet. A fizetős áldozatok 66 százaléka szenvedett jelentős bevételkiesést a zsarolóvírusos támadás miatt, 46 százalék a fizetés ellenére részleges vagy teljes adatvesztést tapasztalt, 32 százalék felsővezetőt veszített, 29 százalék leépítésre kényszerült, 26 százaléknak pedig teljesen leállt a működése az incidens ideje alatt.

A Cybereason megítélése szerint a számok egyértelműen bizonyítják, hogy rendkívül kockázatos fizetni a bűnözőknek: semmi garancia sincs a titkosított adatok hiánytalan visszaszerzésére, a fizetési hajlandósággal a cégek céltáblát rajzolnak a saját hátukra, ráadásul általánosságban véve buzdítják a bűnözőket a további bűncselekmények elkövetésére.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Andrea Piaxqadio/Pexels

Fizetés után is fejfájást okoznak a zsarolóbandák

Az univerzális hatósági tanács ellenére rengeteg vállalat hajlandó kifizetni a zsarolóprogramok készítőinek a váltságdíjat, hogy a megbénított cégeikbe minél előbb visszatérhessen az élet. Ennek kapcsán most egy eddig kevés figyelmet kapott probléma is az előtérbe került, a Bleeping Computer beszámolója alapján a titkosított fájlok feloldására a támadók által biztosított segédprogramok rutinszerűen rendkívül gyenge minőségűek.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.