Nem korlátozza a kriptobányászatot az technológiai cég

Joguk van eldönteniük a vevőknek, hogy mire használják a videokártyáikat – írja az Origó.

2021. 03. 19. 15:34
amd
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyes érzelmeket keltett az NVIDIA körülbelül egy hónappal ezelőtti bejelentése, miszerint a GeForce RTX 3060-tól kezdve mesterségesen limitálni fogja a gamereknek szánt videokártyák kriptobányászati teljesítményét, mivel a bányászokat specifikusan nekik szánt termékekkel kívánja kiszolgálni.

Ugyan az NVIDIA saját baklövése miatt a napokban pont elesett ez a védelem, azonban a lépés kritikusai szerint a cégnek nincs joga limitálni, hogy mire használhatóak a termékei. A PC Gamernek adott nyilatkozatában a rivális AMD termékmenedzsere a héten megerősítette, hogy a Radeon videokártyákon nem lesz efféle korlátozás, semmilyen jellegű terhelés alatt sem lesz mesterségesen korlátozva a grafikus vezérlőinek teljesítménye.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

Nish Neelalojanan ettől függetlenül hozzátette, hogy a Radeon RX 6000 videokártyákban lévő RDNA2 architektúrát specifikusan gamereknek tervezte, és nem szándékosan olyan megoldásokat is tartalmaz, amelyek miatt nem ideális kriptovaluták előállítására.

A legnagyobb gondot a bányászok számára az Infinity Cache gyorsítótár jelent az RDNA2-ben: ez nagyon jót tesz a játékok teljesítményének, de erősen csökkenti a memória összességében elérhető sávszélességét, ezzel csökkentve kriptobányászatkor a sebességet.

Ethereum bányászatakor a Radeon RX 6900 XT csak 60 MH/s sebességre képes, miközben a papíron masszívan gyengébb, első generációs RDNA architektúrát használó Radeon RX 5700 XT is képes 54 MH/s sebességet kisajtolni magából.

További kontextusként az Nvidia GeForce RTX 3090 esetében 120 mh/s tempóra számíthatnak a bányászok.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Flickr

Kisebb csalódást okozott a Radeon RX 6700 XT videokártya

A mai napon megkezdődik az RDNA2 architektúrás grafikus processzort használó AMD Radeon RX 6700 XT videokártya forgalmazása, azonban tényleges elérhetőségre nem érdemes számítani, állítólag egész Európába csak néhány ezer darab érkezett a gamereknek szánt videokártyából.

A vártnak megfelelően tegnap megjelentek a termék független tesztjei, és bizony nem mondható átütő sikernek az elsősorban 2560×1440 pixeles felbontásban való játékra tervezett termék. A céljára ugyan tökéletesen megfelel, de az AMD ígéretével ellentétben teljesítményre csak ritka esetben van egy szinten az NVIDIA GeForce RTX 3070-nel: nagy átlagban 10+ százalékkal gyengébb annál, helyette valójában az RTX 3060 Ti méltó kihívójának mondható, annál tipikusan egy picit gyorsabb.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.