Nem vicc: Mostantól már akár a macskánkkal is beszélgethetünk

Egy új applikációnak köszönhetően többé nem okozhat gondot, hogy megértsük kedvenceinket.

Forrás: hirado.hu, szoljon.hu2020. 11. 15. 21:21
null
Nemrégiben még kevesen hitték volna, hogy hamarosan az ember is megértheti a macskát Fotó: Stephanie Lecocq Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett az applikáció, amely képes a macskák nyávogását értelmezni és lefordítani emberi nyelvre – számolt be az érdekességről a People Magazin alapján a hirado.hu.

A MeowTalk alkalmazás segítségével azonnal megtudhatjuk, mire vágyik kedvencünk, de arra is alkalmas, hogy észlelje, ha a macska például rosszul van.

A macskák nem nyávognak a természetben, tehát ez nem egy kommunikációs eszköz az állatok között – emelte ki Javier Sanchez, az app fejlesztője.

A kutató és csapata továbbá felfedezte az is, hogy általánosságban kilenc féle nyávogást lehet megkülönböztetni egymástól és mindegyik más jelentéssel bír.

Nemrégiben még kevesen hitték volna, hogy hamarosan az ember is megértheti a macskát
Fotó: MTI/EPA

Az alkalmazást folyamatosan fejlesztik, de a prototípus már letölthető iOS és Android rendszerekre egyaránt. Sanchez célja, hogy megalkossák a fordító nyakörvet, amivel még könnyebben és gyorsabban lesz érthető a kedvencek beszéde.

A macskák is szeretik a komolyzenét

Állatorvosok felfedezték, hogy a klasszikus zene elősegíti a macskák gyógyulását, kevesebb gyógyszer, és műtét alatt kevesebb altató szükséges, ha a háttérben komolyzene megy. Miguel Carreira portugál állatorvosnál mind a műtőben, mind pedig az egyetemen, ahol tanít, mindig szól a háttérzene, mert a doktor megfigyelései szerint ez fokozottan jó érzés a pácienseinek. Észrevette, hogy a konzultáció illetve terápia alatt a legtöbb macska szereti a klasszikus zenét. Különösen a barokk műfajt, aminek hatására nyugodtabbak, bizalommal telibbek és toleránsabbak a kezelés idején. A klasszikus zene hallgatása a műtőben lehetővé teheti az anesztézia hatóanyag csökkentését, így csökkentik a nemkívánatos mellékhatásokat, és ez elősegíti a négylábú páciensek biztonságát. A műtét során a klasszikus zene hatására a macskák légzésritmusa és a pupilla átmérője alacsony értékeket mutat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.