Nők és ázsiaiak hátrányos megkülönböztetése miatt fizet a cég

Az eljárás négy évvel ezelőtt indult, miután kiderült, hogy a Google nem egységes bérezést alkalmaz.

Forrás: bama.hu - mediaworks2021. 02. 02. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 5500 munkavállalójának és egykori pályázónak hajlandó összesen 2,6 millió dolláros (765 millió forintos) kártérítést fizetni a Google. A digitális technológiai óriásvállalat ezzel lezárja azt az eljárást, amely amiatt indult ellene, hogy a vádak szerint hátrányos megkülönböztetésben részesítette az ázsiai származású szakembereket és a nőket Kalifornia és Washington államban.

Az eljárás négy évvel ezelőtt indult, miután a munkaügyi minisztérium egy vizsgálatából kitűnt, hogy a Google nem egységes bérezést alkalmaz. A kérdés részletes feltárása során kiderült, hogy az óriáscég 2014 és 2017 között kevesebb fizetést adott a nála alkalmazott nőknek, mint az ugyanabban a pozícióban dolgozó férfiaknak.

A Google határozottan tiltakozott a vádak ellen, és azt állította, hogy azok nem megalapozottak. Végül hajlandó volt a megegyezésre az ügyben, bár azt továbbra sem ismerte el, hogy bármilyen hibát követett volna el.

– Abban hiszünk, hogy mindenki a teljesítménye után kapja a fizetését, nem pedig az alapján, hogy ki az illető. Cégünk nagy gondot fordít arra, hogy a felvétel és a bérezés igazságos és elfogulatlan legyen – tudatta a Google hétfői közleményében.

A hátrányos megkülönböztetés vádja súlyos kérdéseket vet fel, mikor egy olyan cégről van szó, mint a Google
Fotó: unsplash

A hétfői megegyezés értelmében a vállalat

1,35 millió dollárt fizet ki több mint 2500 informatikusként foglalkoztatott nőnek,

hogy ezzel kárpótolja őket a munkaügyi minisztérium által firtatott korábbi diszkriminációért. További 1,23 millió dollárt juttatnak el olyan nőknek és ázsiai származásúaknak (összesen 1700 embernek), akik korábban állásra jelentkeztek a vállalathoz, de végül nem vették fel őket.

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.