Nyereményjátékkal népszerűsítik Kína digitális jegybankpénzét

A kelet-kínai Szucsou város a kínai jegybankkal együttműködésben 20 millió jüan (906 millió forint) összértékű nyereményként az ország új digitális valutáját sorsolja ki a lakossága körében a digitális jüan újabb pilot programja keretében – adta hírül vasárnap a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

Forrás: MTI2020. 12. 06. 14:30
null
Kriptovaluta és papírpénz találkozása Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A december 12-ére eső, „dupla 12” nevű, leárazásokkal járó kereskedelmi akció idejére időzítve százezer darab, 200 jüan értékű jutalomkupont sorsolnak ki Szucsou lakói között, a kuponokat december 27-éig használhatják fel – derül ki a város kormányzatának péntek esti közleményéből. A nyereményjátékra a városlakók Szucsou hivatalos közszolgálati applikációján keresztül regisztrálhatnak. A kisorsoltak pedig hozzáférhetnek majd a nagy nyilvánosság számára egyelőre nem elérhető, Kína hivatalos digitális jüan alkalmazásához, és ezen keresztül tudják felhasználni a nyereményüket.

Ez a kínai digitális jegybankpénz második ilyen jellegű pilot programja. Az első októberben zajlott a dél-kínai Sencsenben, a jegybank akkor 10 millió jüan értékű digitális valutát osztott ki 50 ezer, véletlenszerűen kiválasztott fogyasztónak.

A JD.com kínai e-kereskedelmi óriásvállalat szombaton a hivatalos WeChat fiókján közzétett bejegyzésben bejelentette, hogy internetes kereskedelmi platformján egyes termékek esetében december 11-e és 27-e között elfogadja a szucsoui vásárlók között kisorsolt digitális jüant fizetőeszközként. A JD.com, amelyet Kínában csupán az Alibaba szorít maga mögé az internetes kiskereskedelem terén, ezzel az első olyan e-kereskedelmi platformmá vált, amely elfogadja az ország digitális valutáját.

Kriptovaluta és papírpénz találkozása
Fotó: Pexels

A fizetőeszközt emellett a Szucsouban erre kijelölt csaknem 10 ezer üzletben használhatják majd fel a nyertesek.

A hivatalosan digitális valutás elektronikus fizetés (Digital Currency Electronic Payment, DCEP) névre keresztelt digitális jüan segítségével Kína újabb lépést tesz annak a tervnek a megvalósítására, hogy készpénzmentes társadalommá válhasson. Az országban jelenleg széles körben elterjedt a Tencent által működtetett WeChat Pay, valamint az Alibaba AliPay szolgáltatása, amelyeken keresztül a vásárlók egy digitális pénztárcában tartják pénzeszközeiket, és QR-kód segítségével fizethetnek az üzletekben. Peking továbbá célul tűzte ki a jüan nemzetközi használatának elősegítését, amit a digitális jüan bevezetése megkönnyíthet.

A kínai digitális valutát maga a kínai központi bank bocsátja ki, így merőben eltér az olyan kriptodevizáktól, mint a Bitcoin vagy a Facebook kezdeményezésében elindult Libra. A kínai jegybank szerint a tesztelés alatt álló digitális valuta ugyan mutat hasonlóságokat a kriptodevizákkal – különböző mértékben ugyan, de mindkettő a blokklánc technológián alapul -, de gyorsabb tranzakciókhoz tervezik, hogy Kínán belül szélesebb körben legyen alkalmazható.

Október végén a kínai központi bank belefoglalta a digitális jüant a banktörvényjavaslat legújabb verziójába, hogy szilárdabb jogi alapot biztosítson az elektronikus valuta szabályozásának. A törvénytervezet a kínai zsenminbit, vagyis a nemzeti fizetőeszközt fizikai és digitális formájában is elismeri, világossá téve, hogy a digitális jüan az egyetlen hivatalos, jüanban rögzített token Kínában. A törvénytervezet továbbá törvényes fizetőeszközként határozza meg a digitális valutát, megteremtve ezzel a széleskörű alkalmazhatóságához szükséges alapokat. A digitális fizetőeszköz bevezetésének dátumát viszont egyelőre nem tűzték ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.