Okosóra vagy okos karpánt? Segítünk választani!

Ez a kérdés gyakran felmerül, ha az ember az egészsége, vagy a kényelme miatt valamilyen mobil kiegészítő vásárlását tervezi.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 16. 11:47
null
Frankfurt, 2018. szeptember 21. Az Apple amerikai számítástechnikai cég új Apple Watch Series 4 nevû okosórái egy frankfurti Apple-üzletben 2018. szeptember 21-én, az árusításuk megkezdésének napján. (MTI/EPA/Armando Babani) Fotó: MTI/EPA/Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Okosóra vagy okos karkötő? Ez a kérdés gyakran felmerül, ha az ember az egészsége, vagy a kényelme miatt valamilyen mobil kiegészítő vásárlását tervezi. Általános választ erre nem lehet adni, hiszen mint szinte minden esetben, itt is sokat számítanak a körülmények, tehát, hogy ki, mire, milyen feladatokra, és milyen körülmények között használná a terméket. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy így segítsünk a döntés meghozatalában – olvasható az Origó cikkében.

Miben hasonlítanak?

Az okosórák és okos karkötők között alapvető eltérések figyelhetőek meg, de vannak olyan dolgok is, amiben ez a két termékcsalád megegyezik. Ez persze nem meglepő, hiszen a gyökereik közösek, mondhatjuk úgy is, hogy egy tőről fakadnak.

Mindkettő viselhető eszköz, amelyet pánt segítségével rögzítenek a csuklóra. Mindkettő rendelkezik elektronikus kijelzővel, illetve különféle, fiziológiai adatokat, valamint sebességet, távolságot mérő szenzorokkal. Az okos órák és okos karkötők vezeték nélküli úton csatlakoztathatóak mobil eszközhöz, és képesek ezekre továbbítani a mért adatokat, amelyeken ezek egy speciális szoftver segítségével jeleníthetőek meg. Emellett (legalábbis ideális esetben) tudják jelezni, ha a mobilra hívás érkezik. Most viszont jöjjenek a különbségek.

Méret, súly

Az okos karkötők jellemzően sokkal könnyebbek, és kisebbek. Emiatt kényelmesebbek lehetnek (bár felhasználója válogatja, hogy ki mit érez meg). Például sportolásnál, ahol minden gramm számíthat, ez igen fontos tényező lehet. A kisebb méret miatt a karkötők szinte észrevehetetlenek tudnak maradni sport közben. Jobban a karunkra simulnak, kevésbé akadhatnak bele valamibe mozgás közben.

Az okosóra nagyobb mérete miatt itt kicsit talán hátrányban lehet, viszont cserébe hétköznapi használatra, mondjuk analóg karóra helyett jobban mutat.

Okosórák sorakoznak egy üzletben (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

Képernyő nagysága, képminőség

Az okosórákon a nagyobb méret miatt nagyobb kijelző fér el és jellemzően maximális fényerejük is magasabb, és a felbontásuk is jobb. Ebből fakadóan szebb, nagyobb, látványosabb a látott kép, és több lehetőség is van arra, hogy a felhasználó saját ízlésének megfelelő számlapokat, például hagyományos órákat idéző, vagy saját fotót háttérként használó számlapokat hozhasson létre.

Mire jó? Sokoldalúság

Az okos karkötők fő funkciója az aktivitásmérés. Azaz, hogy monitorozzák, hogy a felhasználó mennyit és milyen intenzitással mozog, mekkora távolságot tesz meg. Az okosórák pedig ezzel szemben általában sokoldalúbbak.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.