Pénzvisszatérítést ígér a zsarolóvírus készítője

A titkosított adatok feloldásához szükséges kulcsokat már közzétette – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 02. 11:24
zsarolóvírus
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február elején lekapcsolta a mérsékelten sikeres Ziggy zsarolóvírus működését az üzemeltetője, állítása szerint ugyanis nagyon megbánta a tettét, ennek jeleként pedig elérhetővé is tette a kulcsokat, amelyekkel az áldozatai feloldhatják a titkosított adatokat a számítógépeiken. Ez nem szokatlan, a kampányok leállításakor gyakran tesznek ilyen szívességet a bűnözők, ezzel mindenki lezártnak hitte az ügyet.

Most meglepő fordulat állt be: a Ziggy készítője azzal állt elő, hogy hajlandó visszatéríteni a váltságdíjat kifizetett áldozatok pénzét. Ehhez csak el kell küldeniük egy megadott e-mail-címre a számítógépük azonosítóját és a fizetési tranzakció bizonylatát. A zsaroló szerint egy harmadik világbeli országban él, az internetes bűnözésének célja a haszonszerzés volt, azonban megbánta a tettét, és fél annak büntetőjogi következményeitől.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A pénzvisszaadás ellenére nem kell félteni a bűnözőt: egyrészt a pénztárcájukat kinyitott áldozatainak jókora része valószínűleg nem értesül majd a lehetőségről, másrészt pedig a váltságdíj összege annak idején dollárban került megállapításra, csak épp BitCoinban kellett kifizetni azt. A bűnöző nem fogja egy az egyben visszautalni a BitCoinokat, hanem átváltja jelenlegi árfolyamon a váltságdíjat BitCoinba, és ennek megfelelően utal vissza.

Időközben viszont drámaian kilőtt a Bitcoin árfolyama, így a nagyvonalúsága ellenére jelentős pénz marad majd a zsebében.

Az említett titkosítókulcsok nyilvánosságra hozatalakor 39 ezer dollár körül volt a BitCoin árfolyama, mostanában viszont 55 ezer dollár környékén mozog a kriptovaluta.

A feloldókulcsokat tartalmazó állomány szerint 922 áldozatot szedett a Ziggy, de nem világos, hogy közülük hányan és mennyit fizettek a bűnözőnek.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

39 másodpercenként új célpontot választanak a kiberbűnözők

Tavaly ezermilliárd dollár fölé, a globális GDP több mint 1 százalékára emelkedett a kiberbűnözők által okozott károk összege – állapítja meg a Generali Biztosító és az informatikai biztonsággal foglalkozó Black Cell a teol.hu cikke szerint.

Mintegy 667 százalékkal nőtt az adathalász emaileken keresztül indított támadások száma

2020-ban, melyek sok esetben a járványhoz kapcsolódó témákkal igyekeztek csőbe húzni a gyanútlan felhasználókat. A hiányos informatikai védelemmel rendelkező cégek és az egyéni felhasználók mellett ráadásul kereszttűzbe kerültek a pandémiában jelentősen érintett egészségügyi intézmények, logisztikai szolgáltatók, állami szervek, és fokozódik a nyomás a pénzintézetek IT- rendszerein is.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.