Politikai propagandát terjesztett volna a robothálózat

A kutatók azt gyanítják, hogy ezt a hálózatot automatikus eszközökkel hozták létre.

Forrás: vaol.hu2020. 09. 08. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi média kutatására szakosodott Graphika blogbejegyzése szerint egy közel háromezer felhasználói fiókból álló Twitter botnetet (károkozásra használt robothálózatot) fedeztek fel. A Graphika ezt bemutató oldalát már csak azért is érdemes felkeresni, mert világos illusztrációkkal is mutatja az álhírek terjedésének mechanizmusát.

A kutatóknak viszonylag könnyű dolguk volt a hamis profilok felkutatásában, hiszen minden profilleírásban és első két tweetben Bram Stoker Dracula című regényének egy apró részletét használták, innen jön a Dracula botnet elnevezés.

Csak rajtunk tesztelték az átverést

Emiatt a kutatók azt gyanítják, hogy ezt a hálózatot automatikus eszközökkel hozták létre, és csupán demó célokat szolgált. Így mutatták be, hogy mire is lennének képesek, ha kicsit komolyabban foglalkoznának a felhasználói fiókokkal.

Az angol neveket viselő hamis felhasználókat a jelek szerint a kínai állami propaganda terjesztésére használták volna: amikor a felhasználók tömegesen egy bejegyzést megosztanak vagy hashtaget használnak, akkor az a téma automatikusan felerősödik, trendivé válik, és a Twitter automatikusan kiemeli a többi közül

– írja a G Data.

A választások befolyásolására használják

A Dracula botnethez hasonló hálózatok már korábban is felbukkantak a Twitteren. A november 3-i amerikai elnökválasztások közeledtével a kínai és az orosz propaganda, valamint a manipulációs kísérletek egyre gyakoribbak lesznek a közösségi oldalakon. Nem meglepő, hogy emiatt például

a Facebook elhatározta, hogy a választásokat megelőző héten letiltja a politikai jellegű hirdetéseket.

Az FBI szeptember elején jelezte, hogy az orosz hátszelű Internet Research Agency a mostani választásokat is megpróbálta befolyásolni hamis profilok és egy weboldal, a Peace Data üzemeltetésével. Az idei próbálkozások ugyan kicsit sikertelenebbek voltak, de azt az érdekességet hozták, hogy az orosz megbízók igazi amerikaiakat fizettek azért, írjanak a Peace Data oldalra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.