Rekordszámú műholdat vitt magával a világűrbe a Falcon rakéta

Az új rekord is mutatja, hogy komoly strukturális változás megy végbe az űriparban.

Forrás: MTI2021. 01. 25. 8:18
null
A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel Fotó: Jill Bazeley Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap.

A korábbi rekordot egy indiai űrjármű tartotta, mely egyszerre 104 szatellitet állított pályára.

Az új rekord is mutatja, hogy komoly strukturális változás megy végbe az űriparban, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé.

A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, melyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés.

A Falcon a SpaceX tíz saját műholdját is szállította, melyek a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjai.

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel
Fotó: Flickr

A sokféle méretű és formájú szatellit közül a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, melyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással.

A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz, de a Falcon rakományának többi darabja között voltak kávéfőzőnél alig nagyobb, de puhakötésű könyvnél kisebbek is akadtak.

A nagyobb, utazótáskányi méretű műholdak között számos radart is szállított a Falcon. A radarműholdak hagyományosan több tonnás objektumok voltak, űrbe juttatásuk százmillió dolláros költséget jelentett, ám az új alkatrészek látványosan csökkentették a súlyukat – száz kilogramm alá – és az árukat is.

Gyenge üzleti modell miatt búcsúznak a netszóró ballonok

Hoppon maradtak az elszigetelt közösségek, de nem technikai okból.

A Google leánycégeként működő, kísérleti projektekkel foglalkozó „X„ legismertebb kezdeményezése a 2013-ban bejelentett Project Loon. Ennek keretében lebegő bázisállomások segítségével elsősorban olyan közösségek számára kívántak netszolgáltatást nyújtani, amelyek túlságosan távoli helyeken élnek ahhoz, hogy bárkinek is megérje klasszikus infrastruktúrát építeni a kiszolgálásukra. Emellett a netszóró ballonok természeti katasztrófák idején is jól jöhettek volna a normál távközlési szolgáltatások helyreállításáig.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.