SSD-hiányt okozhatnak a kriptobányászok

Nagy számítási teljesítmény helyett sok tárhelyet igényel a Chia kriptovaluta – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 19. 15:49
ssd
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben több elemző is figyelmeztette a vásárlókat, hogy a csiphiány következtében jelentősen emelkedhet az idei évben a memóriákban használt DRAM és a háttértárakban hasznosított NAND memóriacsipek ára. Ennek tetejébe most újabb aggodalomra okot adó hírek érkeztek Kínából: egy új típusú kriptovaluta miatt a bányászok az elmúlt napokban termékhiányt okozva, tömegével kezdték vásárolni a 4-18 TB-kapacitású merevlemezeket és adatközponti SSD-ket.

A forgalomba még nem került Chia nevű kriptovaluta teljesen új típusú előállítási modellt használ: óriási számítási teljesítmény helyett gigantikus mennyiségű tárhelyre van szüksége, azon pedig rengeteg írási és olvasási műveletet végez.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Ennek köszönhetően a Chiát bányászóknak nincs szükségük komoly számítógépre, ami drámaian csökkenti a bányászat áramigényét, ráadásul videokártyákat sem kell raklapszámra vásárolniuk, ami szintén óriási költségmegtakarítást jelent. Az átlagos fogyasztók és a gamerek számára emiatt a Chia nem tűnik rossz dolognak, hiszen ha sikeressé válik, akkor jelentősen csökkentheti a bányászok videokártyák iránti igényét.

Cserébe viszont kilőhet az SSD-k ára.

A sajátosságai miatt a Chiát elsősorban nagyvállalati felhasználásra szánt merevlemezeken érdemes bányászni, de a jelek szerint a bányászok nem félnek nagyvállalati SSD-ket is tömegével vásárolni a célra, az utóbbiak iránti elszállt igény viszont termékhiányt okozhat a fogyasztói SSD-k piacán is.

A Chiát a Bittorrent protokoll megalkotója találta ki, Bram Cohen célja a kriptobányászat környezetbarátabbá tétele.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Egészen váratlan innováció történt az SSD-piacon

A fizikai csatolófelület és az AHCI protokoll szűk keresztmetszetei miatt már évek óta nem történt semmiféle különösebb innováció a SATA SSD-k piacán, csak a termékek várható életciklusa és kapacitása emelkedett. Most a Colorful előállt egy váratlan fejlesztéssel a piacon, az SL500 Mini terméke körülbelül negyedakkora, mint a megszokott modellek, konkrétan 62×26×7 milliméteres.

A gyártó szerint az új SSD elsősorban kis méretű számítógépekben, laptopokban, ipari rendszerekben lehet jó választás, de ettől még klasszikus számítógépekben is használható a csupán kétgrammos háttértár. Az óriási méretcsökkenést a vezérlőegységek és a memóriacsipek szoros integrálásával érték el a mérnökök, Micron QLC-lapkák dolgoznak a borítása alatt.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.