Személykövetővé válhat rossz kezekben az új okostelefon tartozék

Korlátozások ide vagy oda, nagyon könnyű másokat követni a kütyüvel – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 07. 10:10
null
Az Apple kulcstartós és tartópántos kiegészítőket készített az AirTaghez Forrás: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban az Apple és a Samsung jóvoltából is piacra kerültek az elveszni képes holmikra ráerősíthető követőkütyük, a remények szerint ezekkel megtalálhatóak például a kulcscsomókhoz vagy pénztárcákhoz hasonló tárgyak. Alapvetően nagyon hasznosak, azonban számos jogvédő szervezet fogalmazott meg aggodalmakat a tartozék kapcsán, hiszen nagyon könnyen lehetővé tehetik a zaklatók számára az áldozataik precíz követését, adott esetben a lakhelyük meghatározását.

Az Apple kulcstartós és tartópántos kiegészítőket készített az AirTaghez
Fotó: YOUTUBE.COM / APPLE

A problémák miatt az Apple és a Samsung is próbált zaklatóellenes védelmet építeni a maga kütyüjébe, mobilos értesítéssel vagy csipogással riadóztatnák az áldozatokat a követésükről.

A The Washington Post újságírói a 20 dolláros Apple AirTaggel a puding próbáját végrehajtva arra jutottak, hogy a lépések elégtelenek, főleg ha az áldozat egy háztartásban él a zaklatójával, például bántalmazó kapcsolatban.

A tesztelés során az egyik újságíró AirTaget tett a kollégájának táskájába, természetesen annak beleegyezésével. Elsőként is kiderült, hogy a tartozék nagyon jól működik: a követést végző személy pár perces késleltetéssel meg tudta mondani, hogy éppen merrefelé biciklizik az áldozata, nem okozott gondot számára a lakhelyének precíz meghatározása.

Az elvárt módon a vele együtt mozgó, idegen AirTag miatt az áldozat telefonján megjelent egy riasztás, ám az androidos eszközökkel rendelkező áldozatoknál ez nem fog megtörténni:

ők csak arra számíthatnak, hogy három teljes nap elteltével pittyegni kezd a zaklató AirTagje. Viszont mostanra kiderült, hogy némi ügyeskedéssel nem jelent problémát a kütyüben lévő csipogó kikötése, plusz ennyi idő elteltével a zaklató már úgy is tudni fogja, hogy hol lakik és merre szokott járni az áldozata, így a kütyü lelepleződése nem feltétlenül oszt vagy szoroz.

Végül az iPhone-okon megjelenő értesítés esetében furcsa, hogy a készülékeken teljesen kikapcsolható a riasztás megjelenítése, ráadásul ez nincs PIN vagy jelszó megadásához, biometrikus hitelesítéshez kötve. A bántalmazó kapcsolatban élők készülékeihez sok esetben hozzáférnek az elkövetők, a furcsa biztonsági hiányosság megkönnyíti számukra, hogy észrevétlenül kikapcsolják a riasztást.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.