Teljes a káosz a kínai hátterű applikáció körül

Versenyt futnak az idővel a TikTok közösségi videómegosztó angolszász érdekeltsé­geire pályázó vállalatok.

Forrás: világgazdaság2020. 09. 11. 20:14
null
Az Egyesült Államok fontolgatja a kínai közösségi média alkalmazások betiltását Fotó: Hayoung Jeon Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Versenyt futnak az idővel a TikTok közösségi videómegosztó angolszász érdekeltsé­geire pályázó vállalatok. Könnyen lehet, hogy nem tudnak győztest hirdetni a jövő vasárnapi határidőre, ezért Donald Trump betiltja a szolgáltatást – írja online felületén a Világgazdaság.

A cikk szerint gőzerővel folynak a tárgyalások a ByteDance, a potenciális amerikai vásárlók és a washingtoni kormány képviselői között a villámgyorsan pokoli népszerűségre és csaknem kétmilliárdos felhasználói táborra szert tevő közösségi videómegosztó, a TikTok sorsáról. A kínai hátterű applikáció felett Donald Trump már ítéle­tet hirdetett azzal, hogy szep­tember 20-i határidőt szabott a ByteDance-nek és az adatbiztonság amerikai sztenderdjeinek megfelelő garanciát felmutató vevőknek ahhoz, hogy megegyezzenek a TikTok észak-amerikai, ausztrál és új-zélandi üzletágának átvételéről. Ellenkező esetben jövő vasárnap Trump gondoskodik a szolgáltatás leállításáról az Egyesült Államokban, hogy az amerikaiak millióinak érzékeny személyes adataival való esetleges visszaéléseknek elejét vegye. Azok ugyanis a mai állás szerint a kínai állam „látókörébe” kerülhetnek, ami Trump szerint nemzetbiztonsági veszély. A váratlan húzásokra képes elnök fenyegetéseit illik komolyan venni, de akár a kompromisszum bajnokaként is ünnepeltetheti majd magát, ha a legfőbb érdeklődők közül a Microsoft–Walmart-páros vagy az Oracle átveszi a TikTokot.

A ByteDance a The Wall Street Journal információi szerint most azt akarja kijárni Washingtonban, hogy ne kelljen teljesen feladnia az amerikai üzletágát.

Szorít az idő, az Egyesült Államok hamarosan betilthatja a kínai közösségi média alkalmazást Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A cég erőfeszíté­seit akár siker is koronázhatja, mivel Peking a napokban határozott ellenlépéseket helyezett kilátásba például a Microsofttal szemben, ha a ByteDance-t – szerinte jogellenesen – távozásra kényszerítik. A lapnak nyilatkozó szakértők képlékenynek látják a helyzetet, bármi és annak az ellenkezője is megtörténhet a TikTokkal. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy egy amerikai technológiai cég kisebbségi tulajdonhoz jusson az amerikai divízióban, garantálva az adatok megfelelő védelmét. Hogy ez a megoldás mennyire nyerné el Trump tetszését, az kérdéses, mint ahogy a fenyegetésen túl Peking sem fedte még fel valódi ütőkártyáit. Arra viszont figyelmeztették a ByteDance-t és vevőit, hogy a kínai mesterségesintelligencia-megoldások exportjának most bevezetett korlátozása nagy­ban érinti a TikTok technológiáját is. Ha ettől megfosztják a TikTokot, lényegesen kevesebbet fog érni.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a TikTok a múlt hónap végén pert indított az elnöki rendelet megsemmisítésére, mondván, ha nem lesz vevője, akkor a betiltással ellehetetlenítik amerikai működését, dollármilliárdokban mérhető károkat okozva neki. A ByteDance arra is figyelmeztet, hogy a felhasználói tábor jelentős része a republikánusok felé húz, így egy betiltás kontraproduktív lehet, s az elnökválasztás sorsát is befolyásolhatja.

A Bloomberg szerint a kínai hatósági engedélyezés elhúzódása miatt akár el is bukhat a felvásárlás, elképzelhető, hogy a felek kifutnak a határidőből. A washingtoni pénzügyminisztérium szóvivője révén azt közölte, hogy mindenben az augusztus 6-án bejelentett, az üzletág egészének eladására másfél hónapos határidőt szabó elnöki rendelethez tartják magukat. Ha szeptember 20-ig nyélbe ütik is az üzletet, akkor sem dőlhetnek hátra a felek, mert – Trump egy másik, augusztus 14-i rendelete értelmében – a felvásárlást november 12-ig le kell zárni.

Igaz, ezt elvben meg lehet toldani harminc nappal – olvasható a Világgazdaság online felületén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.