Titokzatos bolygócsoportot fedezett fel a Cheops űrteleszkóp

200 fényévnyi távolságra hat bolygó kering harmonikus ritmusban a TOI-178 jelű csillag körül.

Forrás: MTI2021. 01. 26. 11:55
null
Titokzatos bolygócsoportot fedezett fel a Cheops űrteleszkóp Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titokzatos bolygócsoportot fedezett fel a Cheops űrteleszkóp: 200 fényévnyi távolságra hat bolygó kering harmonikus ritmusban a TOI-178 jelű csillag körül – közölte hétfőn a Berni és Genfi Egyetem.

A TESS-nek, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) exobolygóvadász űrszondájának kamerái először három bolygóra bukkantak. A bolygórendszerrel egy nemzetközi kutatócsoport kezdett alaposabban foglalkozni, és mások mellett a Chilében lévő Európai Déli Csillagvizsgáló Espresso spektrográfjának segítségével felfedezték a rendszer két további bolygóját.

Az addig felfedezett öt égitest a Szobrász csillagképben kering harmonikusan a csillag körül. Keringési idejük 2, 3, 6, 10, valamint 20 nap. A számok aránya egyszerű törteket ad ki.

„Elméletünk alapján a harmóniába illeszkedve kellett lennie még egy bolygónak, amely keringési idejének 15 nap körül kellett lennie” – mondta Adrien Leleu berni asztrofizikus.

És valóban: a Cheops megtalálta a hatodik bolygót, amely 15 nap alatt kerüli meg a csillagot – közölték a tudósok az Astronomy and Astrophysics című tudományos folyóiratban.

Titokzatos bolygócsoportot fedezett fel a Cheops űrteleszkóp
Fotó: Flickr

Az utóbbi felfedezés kis híján meghiúsult, amikor október elején egy kínai műhold tejesdoboz méretű törmelékdarabja veszélyes közelségbe került a Cheopshoz. Elkerülő manővert hajtottak végre a kutatók, így sikerült megakadályozni károsodását.

A hat bolygó a számítások szerint a Föld sugarának 1,1-3-szorosával rendelkeznek és különböző sűrűségűek. Így a TOI-178 rendszerében együtt kering egy sűrű, Földhöz hasonlatos bolygó egy a Neptunusz sűrűségének felével bíró, könnyebb bolygóval.

Ez az első alkalom, hogy ilyen eltűrő sűrűségű bolygókból álló rendszert figyeltek meg – mondta Kate Isaak, az Európai Űrügynökség (ESA) projektvezetője.

A Cheops az ESA és Svájc közös missziója a Berni Egyetem vezetésével és a Genfi Egyetem együttműködésében. Más missziókkal ellentétben a 700 kilométeres magasságban keringő űrteleszkóp feladata nem új exobolygók felfedezése, hanem a már ismertek alaposabb megfigyelése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.