Újabb munkanapot kezdett a Csang'o-4 a Hold távoli oldalán

A szonda és a Jáde Nyúl-2 elnevezésű holdjáró pekingi idő szerint kedden aktivizálódott újra.

Forrás: MTI2021. 04. 08. 9:09
null
Már a 29. holdi napját kezdte meg a Csang'o-4 kínai űrszonda a Hold távoli oldalán Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb munkanapot, ezúttal már a 29. holdi napját kezdte meg a Csang'o-4 kínai űrszonda a Hold távoli oldalán.

A szonda és a Jáde Nyúl-2 elnevezésű holdjáró pekingi idő szerint kedden aktivizálódott újra – közölte a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) holdkutató központja.

A holdjáró folytatja útját a tőle 1,2 kilométeres távolságra lévő bazaltos terület felé. A fedélzetén lévő eszközök, köztük a panorámakamera, egy infravörös spektrométer, egy atomdetektor és egy holdradar, folytatják méréseiket.

Már a 29. holdi napját kezdte meg a kínai űrszonda a Hold távoli oldalán
Fotó: MTI/EPA

A holdjáró 682,8 métert tett meg eddig, jelenleg a Csang'o-4 leszállási helyétől északnyugatra található. Madártávlatban összesen 455 méternyire jutott.

A Csang'o-4, amely a napenergia hiánya miatt a holdi éjeken alvó állapotba kerül, már 825 földi napot töltött el az égitesten. Egy holdi nap 14 földi nappal egyenlő, az éjszakák ugyanilyen hosszúak.

A 2018. december 8-án útnak indított Csang'o-4 az első űrszonda, amely puha landolást hajtott végre a Hold déli-sarki Aitken-medencéjének Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett, 180 kilométer széles Von Karman-kráterében január 3-án.

Borítókép: a Csang'o-4 kínai űrszonda kamerájával készített képen a Jade Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű holdjáró a Hold felszínén

A NASA dollármilliókat ad magán-űrállomások építésére

A NASA már két évtizede küld folyamatosan űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), azonban most egy komoly fordulatra készül az amerikai állami űrhivatal. A szervezet ugyanis elkezdené ösztönözni a magáncégeket, hogy saját erővel szálljanak be az űrállomások fejlesztésébe és építésébe.

A NASA immáron konkrét anyagi támogatást is biztosítana azoknak a magánvállalatoknak, amelyek saját űrállomást szeretnének fejleszteni. Az amerikai állami űrhivatal tavaly mutatta be a Commercial LEO Destinations (CLD) nevű projektjét, melynek keretében összesen 400 millió dollárral támogatna meg négy céget 2021 negyedik negyedévében – írja a CNBC.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.