Van jövője a rugalmas munkavégzésnek a járvány után?

Jelentős előnyök mellett nagy kihívásokat is jelent ez a cégek számára – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 03. 29. 10:01
null
A LinkedIn-en jelenleg ötször több távmunka-álláshirdetés érhető el, mint egy évvel korábban. Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a munkavállalók 73 százaléka szeretne a járványhelyzet után is rugalmas feltételekkel, leginkább otthonról dolgozni, sokan, több mint 40 százalék, tervezi, hogy – kihasználva a távmunka adta flexibilitást – még ebben az évben munkahelyet vált. Többek között ez derül ki a Microsoft legfrissebb Work Trend Index 2021 felméréséből, amelyet 31 országban több mint 30 000 munkavállaló megkérdezésével készítettek el, és amelynek részletes eredményeit a Worklab-en tették közzé.

A LinkedIn-en jelenleg ötször több távmunka-álláshirdetés érhető el, mint egy évvel korábban.
Fotó: PEXELS

A kutatás alapvető megállapítása szerint a járvánnyal hosszútávon is beléptünk a hibrid munkavégzés új korszakába – mind a munkaadók, mind a munkavállalók erre készülnek.

A vállalatvezetők kétharmada (66%) már tervezi az irodák belső tereinek hozzáigazítását a megváltozott feltételekhez.

Ma kétszer annyi időt töltenek a munkavállalók online meetingeken – és globálisan több mint 40 millióval több emailváltás történt idén februárban –, mint egy évvel ezelőtt. A felmérésből kiolvasható trendek szerint ezek az adatok a járvány lecsengésével sem fognak lényegesen megváltozni.

A pandémia olyan új jelenségeket hozott a felszínre, amelyekre a jövő vezetőinek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, ha szeretnék megtartani munkavállalóikat, vagy ha újakat kívánnak toborozni. Nyilvánvalóan számításba kell venniük a rugalmas munkavégzés iránti fokozódó igényt.

Ám közben biztosítaniuk kell a munkatársak közötti személyes találkozás lehetőségét is, hiszen a megkérdezettek kétharmada (67%) hiányolja jelenleg a megszokott kontaktusokat.

Jelenleg a munkavállalók 42 százaléka elégedetlen a távmunka végzéséhez rendelkezésre álló eszközökkel
Fotó: PEXELS

A felmérés szerint hiába távolodtak el a munkavállalók a fizikai térben egymástól, a viszonyuk mégis közvetlenebbé vált a home office-ban. Például, minden hatodik megkérdezett számolt be arról, hogy elsírta már magát kollégájával való online megbeszélés közben, sokan a gyerekeiket vagy a kutyájukat is szívesen megmutatják munkatársaiknak. Ugyanakkor, érdemes továbbá több figyelmet fordítani az otthoni munkavégzés eszközeinek biztosítására is, mert a felmérés szerint ezzel jelenleg a munkavállalók 42 százaléka elégedetlen.

A többség a járvány után is otthonról dolgozna

A kutatás fontos megállapítása, hogy megnőtt a távolság vezetők és beosztottak között. Előbbiek úgy érzik, javult a teljesítményük és jól is érzik magukat az otthoni környezetben (61%), a nem vezető beosztású munkavállalók, elsősorban a nők és a fiatalok ezzel szemben komoly kihívásként élik meg az otthoni munkavégzést.

Ők inkább úgy érzik, a vezetőik magukra hagyták őket, és kevésbé tekintik egy csapat tagjainak magukat most, mint a járvány előtt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A hazai notebookok jelentős része elavult

Egy éve már, hogy a világjárvány hatására alapjaiban változott meg az életünk. A legtöbben azóta sem tértek vissza a vírus előtti rendhez: a szellemi munkát végzők jelentős többsége legalább részben otthonról dolgozik. Az elmúlt időszakban felértékelődött a notebookok szerepe, hiszen a mobilitást kínáló eszközökkel könnyebben lehet félrevonulni, mint az asztali számítógépekkel. A megélénkült kereslet és a gyártói kapacitások szűkülése áremelkedéshez, illetve készlethiányhoz vezetett.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.