Véget ért az egyik leghosszabb ideje húzódó techipari gigaper

Már tíz éve próbált az Android miatt dollármilliárdokat kisajtolni a vállalatból – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 10. 9:45
google
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért az egyik leghosszabb ideje húzódó techipari gigaper. Körülbelül tíz évvel a háború kitörése után az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága most 6-2 arányban úgy döntött, hogy a Google legálisan implementálta az Android mobilos operációs rendszerben a Java SE futtató környezet programozási felületeit (API-jait), így a felperes Oracle nem tarthat igényt kártérítésre.

A Google nem lopott az Oracle birtokában lévő működési logikát, hanem a Java azon csatolófelületeit klónozta le, amelyek lehetővé teszik a rendszert alkotó szoftveres komponensek összekapcsolását.

A programozási felületeken keresztül beszélgetnek egymással a rendszer ténylegesen munkát végző részegységei: ezeken keresztül szólítják meg egymást, mozgatnak adatokat egymás között.

Az Oracle szerint a programozási felületek ugyanúgy szerzői jogvédelem alatt állnak, mint a ténylegesen munkát végző programkódok. Amennyiben a Google megússza a tolvajlást, az akadályozhatja a szoftveripari innovációt, hiszen bizonyos szellemi tulajdonok ezek szerint mégsem állnak jogvédelem alatt.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A Google fair használat hangoztatásával védekezett, állítása alapján pedig az elmarasztalása járna súlyos következményekkel a szoftveripari innovációra: lehetetlen helyzetbe hozná a szoftverfejlesztést, csökkentené a piaci versenyt, nagy károkat okozna a fogyasztók és a vállalkozások számára.

Körülbelül úgy kell elképzelni ezt a vitát, mintha egy autógyártó pert indítana egy pótalkatrészeket gyártó cég ellen, mivel az nem hivatalos cserealkatrészt forgalmaz az egyik kocsijához.

Ez az alkatrész teljesen egyedi formatervet és rögzítési módszert használ, emiatt fizikailag csak a felperes adott kocsijával kompatibilis. A perben az autógyártó nem az alkatrész konkrét működését sérelmezi, hanem állítása szerint annak egyedi formája és rögzítési módszere a szellemi tulajdonát képezi, így engedély nélkül senkinek sincs joga ilyen alkatrészt forgalmazni.

A nyilvános kommunikációja során az Oracle azt állította, hogy 8-9 milliárd dollár kártérítést szeretne kisajtolni a Google-ből, azonban zárt ajtók mögött az illetékesek állítólag 20-30 milliárd dolláros összegről álmodoztak.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.