A klímaváltozás rossz hatással van a talajra is

Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás, bizonyos régiókban ugyanis a megnövekvő csapadékmennyiség erőteljesebben mossa el a talajt.

Forrás: MTI2020. 08. 26. 8:52
null
Március végére a talaj felső húsz centiméteres rétegében a nedvességtartalom a kritikus negyvenszázalékos érték alá csökkent Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő 50 évben világszerte jelentősen növekedni fog a talajveszteség mértéke a klímaváltozás mellett az intenzív mezőgazdaság, a fakitermelés és a túllegeltetés miatt – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a PNAS című tudományos lapban megjelent tanulmányában.

A szakértők a víz okozta várható eróziót modellezték egészen 2070-ig 200 országban. Három lehetséges forgatókönyvre építették munkájukat, amelyeket az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) is használ.

Eszerint a talajveszteség mértéke 2015-höz képest 30-66 százalékkal megnövekedhet 2070-ig, ennek fő oka a klímaváltozás.

Ha a mezőgazdasági gyakorlat nem változik és nem hoznak intézkedéseket a klíma felmelegedése ellen, akkor a kutatók szerint évente több mint 28 milliárd tonnányi talajveszteséggel lehet számolni. Ez kétharmaddal több, mint a 2015-re becsült mérték.

Az alacsony és közepes jövedelmű trópusi és szubtrópusi országok számára a tanulmány szerint sokkal nagyobb kockázatot jelent az erózió mértékének növekedése, mint a magasabb jövedelmű, mérsékelt szélességi körökön fekvő országok számára. Hasonlóképpen sérülékenyebben a meredek hegyoldalakkal és kevés vegetációval rendelkező területek.

A talajerózió a termékeny földterület elvesztéséhez vezet, ami csökkenti a mezőgazdasági produktivitást és ezzel veszélyezteti a népesség élelemellátását.

„A talajerózió azonban befolyásolható fenntartható mezőgazdasággal és megfelelő politikai intézkedésekkel” – mondta Pasquale Borrelli, a Bázeli Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Reményei szerint a kutatócsoport jövendölései hozzájárulhatnak a talajveszteség fenyegető mértékének felismeréséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.