Kivonják a forgalomból a királyi család aranyozott hintóját

Az ok: a hintó egyik oldaleleme fekete bőrű embereket ábrázol, amint meghajlással és ajándékokkal fejezik ki hódolatukat egy fehér nőnek.

Forrás: MW2020. 09. 09. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díszes járművet, amelyet a holland király és királyné például a Prinsjesdagon (a kis herceg napja, amikor a holland kormány bejelenti a következő évi költségvetés tervezetét) szokott használni, jelenleg felújítják és a tervek szerint jövő júniustól novemberig az Amszterdami Múzeumban állítják ki.

A hintót az elmúlt időszakban azért kezdték kritizálni, mert egyik oldaleleme fekete bőrű embereket ábrázol, amint meghajlással és ajándékokkal fejezik ki hódolatukat egy fehér nőnek – olvasható Dutchnews internetes hírportálon.

A királyi családdal kapcsolatos témákkal foglalkozó holland újságíró, Kysia Hekster szerint hivatalos döntés ugyan még nem született, de véleménye szerint nem valószínű, hogy a hintót újra használni fogják a Prinsjesdagon.

Vilmos Sándor holland király tavaly elmondta, hogy nem lehet eltávolítani a gyarmati időket megidéző elemet, mivel az része a holland kulturális örökségnek.

A hintó „nyugdíjazását” az is indokolja, hogy rendkívül drága a karbantartása. „Ez egy művészeti alkotás, amelynek a restaurálására több millió eurót költöttek már el az elmúlt években” – mondta Hekster, megjegyezve, hogy ha például egy tüntető egyetlen vödör festékkel leönti a járművet, az egész helyreállítás kezdődhet a legelejéről.

A hintót I. Vilma holland királynő kapta ajándékba a néptől, amikor 1898-ban ténylegesen trónra lépett (18 éves koráig anyja uralkodott helyette).

A díszes járművet egy üvegkabinban fogják kiállítani az Amszterdami Múzeum udvarán, a történetével pedig a kiállítótermekben ismerkedhetnek meg a látogatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.