Közel 80 évvel a halála után kapott kitüntetést a hős tengerész

Posztumusz kapja meg a harctéri bátorságért odaítélhető legmagasabb brit kitüntetést, a Viktória-keresztet egy ausztrál tengerész, aki mindössze 18 éves volt, amikor társait védve meghalt a második világháborúban.

Forrás: MTI2020. 08. 12. 15:23
null
Debrecen, 2015. május 9. Egy megemlékezõ virágot helyez el a második világháború európai hadszínterein folyó harcok befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Debreceni Köztemetõ szovjet sírkertjében 2015. május 9-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Hurley főkormányzó szerdai bejelentése szerint II. Erzsébet brit királynő, aki Ausztrália államfője is, jóváhagyta az ausztrál kormány azon kérvényét, hogy a csatában elesett Edward „Teddy” Sheean megkapja az elismerést.

A fiatal tengerész kevesebb mint két éve szolgált az ausztrál királyi haditengerészetnél, amikor 1942-ben hajójukat japán harci repülőgépek támadták meg a délkelet-ázsiai Timor szigetnél.

A japánok rövid idő alatt megsemmisítették a kisméretű aknaszedő hajót, amelynek kapitánya a fedélzet elhagyására utasította a legénységet. Sheean segített leengedni a mentőcsónakokat, ám látta, hogy az ellenség tüzet nyitott a vízben lévő társaira.

A túlélők beszámolói szerint a 18 éves Sheean visszarohant a hajó légvédelmi ágyújához, becsatolta magát és tüzelni kezdett a japán gépekre, miközben a hajó süllyedt. Egy gépet eltalált és a többit is sikerült távol tartania társaitól.

A szemtanúk később megesküdtek rá, hogy a fiatal tengerész még akkor is tüzelt, amikor a hajót már elnyelték a hullámok.

Noha a haditengerészet veteránjai hosszú küzdelmet folytattak azért, hogy Sheean bátorságát Viktória-kereszttel ismerjék el, a katonai hatóságok bizonyítékok hiányára hivatkozva eddig elutasították.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azonban a hét elején azt közölte, hogy egy illetékes bizottság szerint Sheeannak már évekkel ezelőtt posztumusz meg kellett volna kapnia a kitüntetést.

Hurley szerint Sheean családjával közösen terveznek hivatalos katonai ceremóniát az elismerés megünneplésére. Ez az első alkalom, hogy az ausztrál királyi haditengerészet tagját Viktória-kereszttel tüntetik ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.