Nem eredeti Van Gogh-festményt árverezthettek el Hamburgban

Nem bizonyított eredetű, Van Goghnak tulajdonított festményt árvereztek el Hamburgban 550 ezer euróért (195,8 millió forintért).

Forrás: MTI2020. 09. 02. 12:28
null
Debrecen, 2018. június 14. Restaurátorok állapotfelmérést végeznek Sir Lawrence Alma-Tadema Az elsõszülött halála címû festményén kicsomagolás után a debreceni Modem Modern és Kortárs Mûvészeti Központban 2018. június 14-én. A Johannesburgból érkezõ, 10 milliárd forint biztosítási összértékû, Impressziók címû tárlaton Monet, Cézanne, Modigliani, Van Gogh, Matisse, Picasso, Boudin, Degas, Warhol, Lichtenstein, Bacon és további ismert mûvészek munkáit elõször mutatják be Magyarországon. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dechow aukciósház A wijki malom című festményt a holland festő feltételezhetően korai alkotásaként kínálta eladásra. Ezzel Van Gogh (1853-1890) valószínűleg A Wijk bij Duurstede-i malom című alkotást másolta, melyet az általa tisztelt Jacob van Ruisdael festett 1760 körül.

„Nem tudjuk bizonyítani, hogy valódi, de sok az erre utaló jel” – mondta Jens-Peter Franz, az aukciósház projektfelelőse.

Az amszterdami Van Gogh Múzeum, a valódiság megítéléséért felelős hatóság közölte: „A múzeum megvizsgálta a festményt és úgy véli, az alkotást nem Vincent van Gogh készítette”.

Az aukciósház szerint azonban egy kémiai és egy művészettörténeti kutatás, valamint egy mesterséges intelligencia segítségével végzett vizsgálat szól a valódiság mellett.

A festményt 1904-ben egy lipcsei kereskedő vásárolta meg Párizsban. Az információk szerint unokájára hagyta, aki miután a németországi Neustadt in Holsteinba költözött, 1994-ben egy Kiel közeli magángyűjtőnek adta el. Utóbbi árvereztette most el az alkotást.

A kép végül kicsivel az 500 ezer eurós kikiáltási ár fölötti értéken kelt el. Új tulajdonosáról nem közölt információt a Dechow aukciósház.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.