Idén különösen vigyázni kell a napozással

A koronavírus miatt sokan hosszú hetekig alig mentek szabad levegőre, így kevesebb napfény érte a bőrüket: nincsenek felkészülve a napozásra, hamarabb leéghetnek, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem szakorvosa. A napozás megkezdésekor egyébként is minden évben a fokozatosság a legfontosabb, hiszen pár nap alatt nem lehet lebarnulni.

Magyar Nemzet
2020. 06. 17. 14:36
null
Forrás: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napsütés alapesetben is sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen az emberi tevékenység miatt elvékonyodott ózonréteg kevésbé szűri meg a káros UV A- és UV B-sugarakat – hívták fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem honlapján. Idén speciális helyzetet okoz, hogy a legtöbb ember a megszokottnál jóval több időt töltött a négy fal között az elmúlt hetekben. Mivel kevesebb napfény érte a bőrüket, az kevésbé készült fel a nyári időszakra, az emberek nem szerezték meg az alapszínt, amely már áprilistól elérhető és megalapozhatja a nyári időszak intenzív napozásait.

Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen a saját bőre tulajdonságaival és képességeivel. Az utóbbi években egyre divatosabb lett a barna bőr, de a világos bőrűek többnyire nem tudnak jól lebarnulni, ők vörösödnek és leégnek. A barnulás folyamata egyfajta sejtkárosodást jelent az ózonréteg elvékonyodása miatt, és a napsütés sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt – hívta fel a figyelmet a szakorvos.

A világos bőrűeknek most a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban érdemes elkezdeniük a napozást, amikor jóval alacsonyabb az UV-sugárzás. Kiemelten kell ügyelniük arra, hogy prémium minőségű, magas fényvédő faktorú krémeket használjanak a bőr károsodásának elkerülése érdekében – tette hozzá a szakember.

Léteznek már olyan nappali krémek is, amelyek fényvédő tulajdonsággal is rendelkeznek. Nyaraláskor nyilvánvaló, hogy viszünk magunkkal fényvédő krémet, de a hétköznapokban is ajánlatos a használatuk. Emellett a fizikai fényvédelemre is érdemes ügyelni, például kalapot is viselhetünk.

Kuroli Enikő arra is kitért: nagyon fontos, hogy a gyerekeket mindig kenjük be napvédő krémmel, hiszen ők nem tudják, hogy mennyit tartózkodhatnak a napon. Náluk az is fontos, hogy a strandon folyamatosan pótoljuk a fürdőzések után a bekent részeken a védelmet. Léteznek a piacon már UV-szűrő funkciójú hosszú ujjú pólók is, ezek alatt nem szükséges a krémezés. Napszemüveg viselése is ajánlott, ugyanis a szemben is van melanocita – fejtette ki a szakember.

Az UV A-sugárzás a bőr korai öregedéséért, az UV B-sugárzás pedig a leégésért és a hólyagos napégésért felelős. Utóbbiak előfordulásával nő a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának az esélye. A bőr nem felejt, a hólyagos nap­égéseket megjegyzi, ezek pedig szoros összefüggésben vannak a felnőttkori bőrdaganatok kialakulásával a fehér bőrűek körében – említette a klinikai szakorvos. – A világos bőrben nincs melanin, márpedig ez a pigment azt a célt szolgálja, hogy megfogja a bejövő UV-sugarakat. Egy nap alatt nem lehet lebarnulni, a fokozatosság elvét kell érvényesíteni – összegezte Kuroli Enikő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.