Nyolc mítosz és a valóság az apaságról

Csendes apaforradalom címmel megjelent Léder László könyve, amely az apák elfeledett — és valódi — szerepét mutatja be. A szerző rávilágít arra: nem is olyan régen az édesapák még aktív szereplők voltak a családjuk életében, míg mára főképp kenyérkeresők.

2019. 07. 03. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem csupán anyai ösztön létezik, a férfiakban – a párjuk várandósságának ideje alatt komoly hormonváltozások mennek végbe, egészen pontosan lecsökken a tesztoszteronszintjük. Ezek a változások akkor a legerőteljesebbek, ha az apák elegendő időt töltenek gyermekeikkel” – írja Léder László a Csendes apaforradalom című könyvé­ben, amelyben nyolc mítoszt és a felszabadító valóságot osztja meg olvasói­val annak érdekében, hogy az apák és anyák egyenlő mértékben vegyenek részt a következő generáció felnevelésében. A könyv az idei apák napjára jelent meg, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) támogatásával.

Az apakutató megdönti azokat az elméleteket is, miszerint a nők feladata a családalapítás. Számos nemzetközi és hazai kutatás bizonyította be, hogy a férfiak jóval kezdeményezőbbek, ha gyermekvállalásról van szó, mint a hölgyek.

„Harmincévesen már gyerekeket szerettem volna, úgy éreztem, hogy a gyermekem énbennem már meg is született, az apai szívemben, utána évekig ennek a gyermeknek kerestem anyát. Mikor egymásra találtunk, mindketten ugyanazt szerettük volna, minél előbb családot alapítani, sok gyermekkel. Persze erről senkinek sem beszéltem, attól féltem, ha elmondom valakinek, hogy a szívemben már gyermekem van, orvoshoz küldenek” – fogalmaz egy édesapa a könyvben.

A szakember ugyanakkor rávilágít arra is, hogy a párkapcsolatok jövője a családtervezés és a várandósság ideje alatt dől el. „Sok párkapcsolat szerezhet gyógyíthatatlan sebeket ebben a szenzitív időszakban, illetve éppen ellenkezőleg, a kapcsolatot elmélyítő és a házasságot megerősítő szép, közös élményeket” – részletezi a szerző.

Léder László könyvében kifejti: amit ma modern apaságnak nevezünk, az korántsem újkeletű. Alig 150 évvel ezelőtt Magyarországon – vagy máshol a világon – kevés ingázó vagy reggeli dugóban vesztegelő apával találkozhattunk volna. A családok ugyanis többnyire együtt vagy legalábbis egy településen élték mindennapjaikat, együtt dolgoztak. Ugyanez igaz volt a városokban élőkre is, az iparosok vagy szolgáltatók saját otthonukban vagy attól nem messze tevékenykedtek. Mára azonban családban lévő apából családért való apa lett, akinek fő feladata, hogy megkeresi a betevőt, anyának pedig az a dolga, hogy igazgassa a családot és meleg vacsorával várja párját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.