Túrák minden természetkedvelőnek

A karantén utáni időszakban sokan kapnak kedvet, hogy kisebb-nagyobb kirándulásokra induljanak az otthoni bezártság helyett. Legyen szó a központi fekvésű Budai-hegységről, a mediterrán hangulatú Balaton-felvidékről vagy egy izgalmas szurdokról a Bakonyban, mindenki megtalálhatja a kedvére való és edzettségi szintjéhez illő túraútvonalat.

Szilágyi Anna
2020. 06. 17. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több hónapnyi bezártság után az emberek többsége jobban értékeli, hogyha kimehet a zöldbe és a természetben töltődhet. Nem meglepő módon a változatosságra is jobban vágyunk, ezért érdemes ellátogatni olyan kirándulóhelyekre is, ahol korábban még nem jártunk. Bár külföldre menni ezen a nyáron még nem érdemes, hazánk is sok páratlan szépségű hellyel vár minket.

Közel a fővároshoz

A budai hegyekbe négy nagy turistaút kígyózik: a kéktúra, a budai zöld, a sárga és a piros út – hívja fel a figyelmet a Szépkilátás blog. A legkisebb gyaloglással, de az egyik legszebb látvánnyal a budai zöld első szakasza bír a Gellért tér és a Vérmező között. A zöld turistajelzést úgy alakították ki, hogy nagyjából elkerülje a zsúfolt pontokat, fel se megy például a Citadellához. Ellenben végigmegy a hegy Duna felőli sziklán, a város egyik legszebb, de nem túl ismert panorámaösvényén. A sárga túraút alapvetően Budaörsöt és Esztergomot köti össze. Hosszú fővárosi szakasza a Budai-hegység hátsó udvarában kanyarog, kevésbé ismert, de annál látványosabb helyeken. A Budaörstől a Szépjuhász­néig kígyózó szakasza kevésbé népszerű, de nagyszerű kilátóhelyekkel van tele, a Huszonnégyökrös-hegytől a Sorrentóig. A Hárs-hegy környéke, a solymári Jegenye-völgy is szép, de ott sokkal több turistára lehet számítani.

A piros út is Budaörsről indul, elmegy északra egészen Dömösig, ahol megfordul és egészen Békásmegyerig ereszkedik. Itt is elsősorban a budaörsi részre érdemes fókuszálni az Odvas-heggyel, sőt esetleg egy farkas-hegyi kitérővel a Kopárokra, a mindig teli János-hegy előtt pedig jobban jár a túrázó, ha a Tündér-szikla irányába elkanyarodva lesétál Zugligetig, és ott fejezi be a túrát – ajánlja a Szépkilátás.

A Zöldmáli delta fantázianéven futó túra ki sem megy a városból, de ettől függetlenül sok érdekességet tartogat: kilátókat, sziklákat, barlangokat. Útvonala a II. kerületből, a Komjádi uszoda szomszédságából indul és Lipótmezőnél, az Apáthy-szikla után ér véget. Kevesen ismerik a Budai Sas-útnak elkeresztelt útvonalat, pedig van itt minden: panorámák, orom, barlang, szakadék, sőt bunker és labirintus is. A Széchenyi-hegyről induló, az Ördög-orom panorámagerincén és a Sas-hegy rezervátumán át a BAH-csomópontig tartó útvonal az egyik leglátványosabb fővárosi sétaút, ideális egy kora nyári hétvégére.

Zajnát-hegy, Nyakas-tető, Sukori-hegy, Salabasina, Kőpite: ezek a helyszínek mind egy órán belül elérhetők autóval, de nem túl ismertek és érdekességekben bővelkednek.

Lenyűgöző Balaton

A Magyar Természetjáró Szövetség túrakínálata igen gazdag. A Balaton közelében például Tihany mediterrán ösvényeit ajánlják. – A Tihanyi-félsziget olyan, mint egy terepasztal: részletei­ben hasonlóságokat mutat nagyobb mintákkal. Nincs vulkán, de van kis krátermaradványban felgyűlt tó. Gejzír sincs, de a hévforrásokból kivált kőzetkúpokat mégis gejziritmezőnek nevezzük. Tenger sincs, de mégis mintha a mediterrán tengerpart kabócáktól zúgó, forró fenyveseiben járnánk – jellemzi a hangulatot a Természetjáró nevű honlap. A Lóczy-gejzírösvényt sok egyéb mellett az teszi különlegessé, hogy a Balatont magasról, mégis testközelből csodálhatjuk. A geo­lógiai értékek sokasága és a páratlan tájkép kiérdemli a védelmet: ez volt Magyarország első tájvédelmi körzete, ma pedig már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A táv kellemesnek mondható, és helyenként variálható: összesen 17 kilométeren kanyarog a sétaút, amely egyébként Magyarország első tanösvénye volt.

Zirc és Csesznek közelében hosszú szurdoktúrára ad lehetőséget az Ördög-árok. A szűk, sziklás völgyben nyers mészkőfalak, mohos kőgörgetegek és biztosítással felszerelt sziklalépcsők teszik kalandossá az előrejutást – írja a Magyar Természetjáró Szövetség. Az Ördög-árokban napjainkban az év nagy részében száraz a meder, a gyér vizet hasadékain keresztül elnyeli a mészkő vagy csaknem teljesen elapad az utánpótlás. A korábban jellemző, stabilan magasabb vízhozamnál a patak azonban hatalmas köveket sodorva vágtázott végig a szurdokon. A rövid, de annál látványosabb szurdoktúrát Bakonyoszlop és Dudar között bárki vállalhatja, aki nem riad vissza tőle, hogy egyszer-kétszer a kezeit is használnia kell az előrejutáshoz. Az útvonal gyerekekkel is végigjárható, őket garantáltan leköti majd a sok szikla és a patak. Azonban a veszélyes részeknél, csúszós ösvényszakaszoknál szoros felügyeletet igényelnek.

Applikáció túrázóknak

A Magyar Természetjáró Szövetség nemrég létrehozott egy interaktív mobilalkalmazást gyalogtúrázóknak, kerékpárosoknak és vízitúrázóknak, beépített túratervezővel, valamint több száz túraajánlattal és ezernyi látnivalóval, amelyekhez részletes ismertető és számos fénykép tartozik. Az összes jelzett turistautat mutató térképen a hossz, a várható időtartam és a szintprofil is látható. Az applikáció nagy előnye, hogy az adott útvonalat le is lehet tölteni, így offline módban sem fogunk eltévedni.

Emellett az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra teljes útvonala elérhető a hivatalos nyomvonallal, látnivalókkal, szállásokkal és pecsételőhelyekkel. A választott területre vonatkozóan időjárás-előrejelzés is elérhető az alkalmazáson belül, ahogy magasságmérő, csúcskereső, iránytű, dőlésszögmérő és QR-kód-olvasó is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.