Pár tipp, hogy mit szerezzen be, ha a természetjárás az új szenvedélye

Ha ezeket a sorokat olvassa, már biztosan egyetértünk abban, hogy kirándulni jó. Nem mindegy ugyanakkor az sem, hogy miben és mivel vágunk neki a természetnek. Ha már nem csak kocatúrázó, itt az ideje annak, hogy alapfelszereltsége is megfeleljen a természetjárás követelményeinek – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: Gyógyzóna2021. 09. 26. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A természetjárás ingyen van és olyan élményekkel tölt fel, melyekre testnek-léleknek egyaránt szüksége van. Nincs talán kellemesebb módja a napi tízezer lépés megtételének, mint egy kiadós túra hegyekben-erdőkben, ahol lelke is megnyugvásra találhat, ráadásul a levegő tisztasága is kedvez szervezetének. A karanténkilók leadásának kellemes módszere is lehet a kirándulás.

Megkeserítheti ugyanakkor a kirándulás perceit, ha kényelmetlen a cipő, nyomja a hátát a kitömött hátizsák, beleborul a rosszul záródó flakonból a tea és még sorolhatnánk. Összegyűjtöttük mi az, amire mindenképpen szükség lesz, ha komolyan gondolja a túrázást!

Lába egészsége fontos szempont

Egy jó túracipő vagy bakancs igazi kincs: talpa ideálisan talajtartó, belül is kényelmes, hogy ne legyen kellemetlen tíz kilométer fölött sem a séta, felsőrésze jól tart, hogy bokája egészségét is védje. Ne a kitaposott futócipőben induljon útnak, túrázóknak tényleg érdemes erre a célra kialakított cipőt viselniük, főként, ha nem csak vízszintes terepen és döngölt földúton terveznek kirándulni. Ha hidegebb időjárásban, esetleg nedves körülmények között is túrázna, érdemes egy komolyabb bakancsot választania, mely vízállóságával lesz hű társa. Szerencsére ma már nemcsak a vérprofi márkák érhetők el, hanem belépő szinten is kaphat jól teljesítő darabokat. Ha teheti, ne ezen spóroljon!

A hátára is vigyázzon!

Egy túrahátizsák és egy divathátizsák közt számos különbség van, de amit legjobban érez majd, az a hátrész kialakítása. Egy igazi túrazsák nem simul a hátára, merev kiképzése segíti, hogy szellőzzön túra közben is ez a testrésze, és a belepakolt dobozok, termoszok és egyéb tárgyak sem nyomják majd kellemetlenül a hátát. Kaphat belőle akkorát, amiben a fél házat magával viheti, de már egy hatvanliteres zsákkal is sok mindent magával vihet. Érdemes figyelni igényei alapján arra is, hogy van-e esővédője, kivezethető-e belőle a kulacs szívószálja, van-e külső italtartója, és abból kiborulhat-e a kulacs, illetve nagyobb zsák esetén szempont lehet az is, hogyan férhet hozzá a legalján tárolt felszereléshez.

Készüljön minden eshetőségre!

A technikai ruházat mindenféle mozgás alfája és ómegája, nincs ez másképp a túrázásnál sem. Ha nyáron kirándulna, egy technikai póló segíthet abban, hogy ne izzadjon meg, de napvédő ruházatot is választhat. A kalapot semmiképp ne feledje el! Télre a lélegző, mégis meleg darabokat érdemes keresni, sőt a felnőtt-esőruházaton is érdemes elgondolkodnia. A hidegben is túrázók barátai a softshell darabok lesznek.

A jó kulacs szintén nagyon fontos, hiszen a folyadékot túra közben is pótolni kell.

Egy darabig jó ötletnek tűnhet a PET-palack újrahasznosítva, de minőségi különbség, ha sikerül egy hőtartó, jól záró, tartós műanyag vagy fémpalackot beszereznie. Van, aki az egyikre, míg más a másikra esküszik, ez igazán ízlés kérdése.

Végül, de nem utolsósorban: ha sokat kirándul, jobb, ha felkészül minden eshetőségre. Egy kis hordozható elsősegélydobozt is állítson össze, melyben fertőtlenítőszertől kezdve kötszereken át fájdalomcsillapítóig és a rendszeresen szedett gyógyszerekig minden magánál van. Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás, és ez ebben az esetben teljesen helytálló.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.