Tudományosan igazolt a tartós szerelem képessége

Amerikai kutatók összehasonlították a kiegyensúlyozott, hosszú házasságban élők agyműködését azokéval, akik épp szerelembe estek – írja a Gyógyzóna.hu.

Forrás: gyogyzona.hu2021. 09. 16. 15:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredmény alapján létezhet a tartós szerelem. Mindkét csoportnál ugyanazok az agyterületek: a jutalmazással, motiválással, elismeréssel kapcsolatos központok voltak aktívak. A Social Cognitive and Affective Neuroscience című szaklapban közölt tanulmány az első, amely elemzi a hosszú távú párkapcsolatokban élők idegi kapcsolatait, és ez alapján némi támpontot ad arra nézve, hogy a párok hogyan képesek hosszú távon is romantikus kapcsolatban maradni.

Szerelem két évtized múltán is

A Stony Brook Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársai összesen 17 olyan ember (tíz nő és hét férfi) agyműködéséről készítettek mágneses rezonanciaspektroszkópiás (MRI) felvételt, akik átlagosan 21 év házasság után is úgy nyilatkoztak, hogy párjuk iránt még mindig szerelmet éreznek.

A résztvevőknek egyrészt párjukról mutattak fotót, másrészt ismerősökről: egy barátról, egy közeli családtagról, illetve egy távoli rokonról. A fotók szemrevételezése közben mérték a résztvevők agyi aktivitását.

Az MRI-felvételeket utána összehasonlították olyan felvételekkel, amelyeket egy korábbi kutatás során készítettek tíz nő és hét férfi agyműködéséről, akik a vizsgálatot megelőző egy éven belül estek szerelembe.

A két csoport agyi aktivitásában nagy hasonlóságot találtak. A párjuk láttán mind a régóta, mind a friss szerelemben élőknél elsősorban a középagy egyik területe, a jutalmazásért és elismerésért felelős, dopamint termelő, úgynevezett ventrális tegmentális terület aktiválódott.

A VTA azokban a tartós kapcsolatban élőkben különösen aktív volt, akik kapcsolatukat kifejezetten romantikusnak tartották, valamint a párjukat nagyon közel érezték magukhoz – írja a portál.

Bár a tudomány a tartós szerelem mechanizmusát a mai napig nem ismeri pontosan, az eredmények alapján a VTA aktivitása segít hosszú távon fenntartani az érzelmeket. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Pixabay

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.