Árthat a gyermeknek, ha kisállattal alszik?

A gyerekek többsége idővel biztosan szülei elé áll azzal a kéréssel, hogy ő bizony kisállatot szeretne. Számos családban engednek is a gyermek kérésének, és szinte azonnal családtagként kezelik az újdonsült kutyát vagy macskát – olvasható a Petplace cikkében.

Forrás: PETPLACE2021. 10. 19. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyerekek előszeretettel simogatják a kedvenceket, és mivel imádják a közelségüket, legszívesebben az ágyukba is beengednék az állatokat. Pajtásuk szuszogása, puha szőre, testük melege kifejezetten megnyugtató lehet számukra – csakhogy az együtt alvásnak is megvannak a maga hátrányai – olvasható a Petplace.hu oldalán.

Árthat-e a gyereknek, ha kisállattal alszik?

A téma rendkívül megosztó, hiszen szinte mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy az ágyba valók-e a kisállatok, avagy sem.

Ennek eldöntése a szülők felelőssége, mérlegeléskor azonban érdemes több szempontot is figyelembe venni, hiszen hiába tűnik idillinek az elképzelés, lehet, hogy a valóság meg sem közelíti majd azt.

Csecsemőkorban eleve nem célszerű együtt aludni a házi kedvenccel, mivel növelheti a bölcsőhalál kockázatát, hiszen az állat éjszaka véletlenül ráfeküdhet a picire, aki nem kap levegőt, megfulladhat, és három hónapos korukig a fertőzésekre, a betegségekre is érzékenyebbek az immunrendszer fejletlensége miatt.

Szennyeződések melegágya

Egyrészt figyelembe kell venni, hogy ha a gyerek forgolódik álmában, és emiatt megrúgja a család kedvencét, akkor akár komoly sérülést is okozhatnak egymásnak. 

Az állatok is felébredhetnek, forgolódhatnak, a helyhiány pedig mindannyiuk számára kényelmetlen lehet, plusz a minőségi alvást is megakadályozhatja.

Bár a benti kutyusok tisztán tartására általában jobban odafigyelnek a szülők, még így is előfordulhat, hogy a kinti sétától szennyeződésekkel teli lesz a tappancsuk és a bundájuk, ahogy a kihulló szőr és a leváló hámsejtek is az ágyneműben landolhatnak.

A cicák ugyan gondoskodnak saját tisztogatásukról, de még így is előfordulhat, hogy ürülékmaradvány kerül a macskaalomból a bundájára vagy a tappancsára, ami rögtön az ágyneműre ragadhat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.