Ezeket érdemes tudni a karban kialakult trombózisról

A mélyvénás trombózis kapcsán leggyakrabban az alsó végtagokra gondolunk, hiszen a legtöbb esetben ott lép fel a probléma. Viszont ha a karjában tapasztal trombózisra utaló tüneteket, ne legyintsen rá, mivel ott is kialakulhat. Prof. Dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját a karban jelentkező trombózisról kérdezte az Origo.

Forrás: Origo2022. 05. 14. 16:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trombózis a karban

Vérrögök bárhol keletkezhetnek a testben, ám való igaz, vannak olyan területek, ahol gyakrabban alakulnak ki. Ám akárhol is lép fel trombózis, közös bennük, hogy fontos ereket zárhatnak el, sőt el is vándorolhatnak, akár létfontosságú szervekhez. Trombózis főleg a lábakban és a medencében fordul elő, ám olykor a karban is létrejöhet – bár közel sem olyan sűrűn – olvasható az Origo cikkében.

„A DVT (mélyvénás trombózis) bárhol, bárkinél kialakulhat, ám vannak olyan tényezők, melyek hajlamosítanak rá: pl. trauma, műtét, bizonyos betegségek (rák, lupus, pitvarfibrilláció), trombofília, terhesség, hormonterápia stb)” – mondja a professzor.

Felső végtagi trombózist sokszor valamilyen karban vagy mellkasban lévő eszköz okoz, pl. egy katéter vagy pacemaker. Ezen kívül lehet, hogy egy felsőtestben lévő daganat váltja ki, esetleg trombofília, illetve az ún. Paget Schroetter szindróma nevű betegség. (A clavicula latti véna trombózisát gyakran a nyaki izmok inainak rendellenes helyen történő tapadása okozza, ami egy mechanikus ok és egy kis műtéttel segíteni lehet rajta). Az állapot főleg a karjukat erősen használt sportolóknál fordul elő (pl. tenisz, baseball), és gyakran agyi vénás trombózist okoz szövődményként.

A karban kialakult trombózis jelei

• Livid elszíneződés
• Ödéma
• Fájdalom
• Izomlázszerű érzés
• Meleg tapintás
• Olykor néma (vagyis tünetmentes)

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.