Nem ajánlott a túlzott koffeinfogyasztás a gyerekeknek

Az egészségügyi szakemberek folyamatos figyelmeztetései ellenére nagyon sok gyerek iszik koffeintartalmú italt – egy-két évesek is, akiket anyukájuk kínál meg – írja a CNN. Fel kell hagyni ezzel a gyakorlattal, mert a kávé és más koffeintartalmú italok károsak lehetnek a fiatalokra.

Forrás: CNN2022. 10. 28. 15:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 2015-ös amerikai felmérés szerint a bostoni anyukák 14 százaléka adott két éves gyermekének – naponta! - néhány kiskanálnyi, legfeljebb egy csészényi kávét. Sőt! Az anyukák 2,5 százaléka egy éves gyermekét kínálta meg ezzel az itallal. 

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) ugyanakkor nem javasol koffeintartalmú kávét, teát, energiaitalt és egyéb terméket 12 év alatti gyermekek számára, míg a 12 és 18 év közötti serdülőknek napi száz milligrammra kell korlátozniuk a koffein bevitelét. 

Sok szülő már egy-két éves korban a koffeinre hangolja gyermekét (Fotó: Pexels)

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint egy egészséges felnőtt számára naponta háromszáz milligramm koffein a maximum javasolt mennyiség. Egy adag presszókávé száz, egy csésze fekete tea húsz-kilencven milligramm koffeint tartalmaz.

Koffein azonban nem csak a kávéban és a teában van – egy 2,5 deciliteres energiaital közel száz milligramm koffeint tartalmazhat. A csokoládéban is van némi koffein. Ezenfelül koffeines rágógumit, gumicukrot és energiaszeletet is bárki vásárolhat – és ne feledkezzünk meg a kávéfagylaltról sem. 

 

Mik a koffein hátrányai a gyerekekre? 

Csakhogy a gyerekek nem kis felnőttek. Mivel a gyerekek általában kisebb testmérettel rendelkeznek, kevesebb koffein is elég ahhoz, hogy az káros hatással legyen szervezetükre. Ami egy felnőtt számára jelentéktelen mennyiség, az egy kisgyermek számára káros lehet. 

A túl sok koffein növelheti a pulzusszámot és a vérnyomást, szorongást és alvászavarokat okozhat gyermekeknél. Nagyon nagy adagokban pedig a koffein veszélyes lehet.

– A gyerekek szabálytalan szívveréssel, vagy szapora szívveréssel jelennek meg a sürgősségi osztályon – mondta a CNN-nek Mark Corkins gyermekorvos, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia táplálkozástudományi bizottságának elnöke. 

A szakember szerint sok szülő úgy gondolja, hogy jó dolog koffeines üdítőt adni a kisgyermekeknek. Pedig nem az. A határértékre sem szabad mindig hivatkozni, mert azok többnyire nem az életkoron, hanem a testméreten alapulnak. Ugyanazt a mennyiségű koffeint nagyobb termetű gyerek gyorsabban lebontja. 

Az Amerikai Gyermek- és Serdülőpszichiátriai Akadémia szerint, ha egy gyermek kicsi a korához képest, vagy migrénje, szívproblémája vagy görcsrohamai vannak, még érzékenyebb lehet a koffeinre.

 

Ennyi hátrányt ismerve miért engedik a szülők a gyerekeknek a kávé ivását? 

Akkor kezdődik, amikor a kisgyermekek azt látják, hogy a nagyobb testvérek és a szülők is koffeintartalmú italokat, például kávét isznak. – Ez egy „felnőtt” dolog, amit nekik is inni kell – mondta Mark Corkins az amerikai hírügynökségnek. És mivel a szülők kis mennyiségben ártalmatlannak tartják, hagyják, hogy a gyermekek igyanak egy-két korty kávét. 

Amikor azonban a szülők ebbe belemennek, lejtőre kerülnek, mert egyre kevésbé kontrollálják a gyerekeket, inkább engednek, mint hogy harcoljanak velük. 

– A másik problémám a kávézó gyerekekkel, hogy a kávénak csekély a tápértéke, és helyettesíti a tejet és vizet, amik táplálkozási szempontból sokkal fontosabbak – érvel a korai kávézás ellen Mark Corkins. 

A tej tele van kalciummal és D-vitaminnal, a víz pedig szervezetünk működésének alapanyaga. (A felnőtt férfiak hatvan, míg a nők szervezetének ötven százaléka víz. Ezt folyamatosan pótolni kell.)

A kávézás ellen szól a megannyi adalékanyag is. Elmúltak azok az idők, amikor a kávéba egyszerűen egy darab kockacukor és némi tejszín került. A szinte minden sarkon található kávézók ma már tucatnyi lehetőséget kínálnak a választott ital fűszerezésére és zsírosítására. 

A koffein mellett a rengeteg adalékanyag sem tesz jót a gyerekeknek (Fotó: Pexels)

Az extra cukrok és a nehéz krémek zsírt és kalóriát adnak, míg a cukormentes változat mesterséges édesítőszerek hatásának teheti ki a gyerekeket. A ma már nagy népszerűségnek örvendő kávéitalok kiemelt összetevője a cukor - gondoljunk csak a tejszínhabos, mindenféle sziruppal és öntettel ellátott kávékra. 

Ez azért rossz, mert ezeknek az italoknak a cukormennyisége messze meghaladja a napi 25 gramm maximális értéket, amelyet a szakemberek javasolnak a 18 év alatti gyerekek számára. 

Kerülje a koffeint! Ha gyermeke úgy érzi, hogy koffeinre van szüksége ahhoz, hogy túlélje a napot, jobb lenne, ha gyermekorvos azonosítaná a fáradtság kiváltó okát 

– üzeni az amerikai szakember.

 

Mik a gyermekkori kávézás szabályai? 

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia – a cikk elején említett – ajánlata tehát az, hogy a 12-18 éves gyerekek naponta legfeljebb száz milligramm koffeint fogyaszthatnak, ami körülbelül egy csésze kávé. 

Ha a napi értéket nem haladja meg a kávéfogyasztás, akkor (úgy tűnik) nincs káros hatása a kávénak a gyerekek fizikai állapotára vagy hangulatára. 

De a délután vagy este elfogyasztott kávé megzavarhatja a fiatalok alvását. 

(Egyébként gyakran éppen arra hivatkoznak a gyerekek, hogy azért kávéznak, hogy sokáig ébren tudjanak maradni egy fontos dolgozat előtt. Így végigtanulhatják az egész éjszakát.)

A nagy mennyiségű koffeinfogyasztás azonban rossz hatással van a gyerekekre és a serdülőkre. Háromszáz-négyszáz milligramm koffein bevitele negatív következményekkel járhat, ami három-négy doboz energiaitalnak, vagy ugyanannyi csésze kávénak felel meg.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.