2024 karácsonyán már magyar lazacot ehetünk: Zalából érkezik

Intenzív, szárazföldi (vagyis tengervizet nem igénylő) lazactenyésztésbe kezd a Zalmon Kft. Zalaegerszegen, a következő év elején induló fejlesztésre a cég közel hárommilliárd forint uniós támogatást nyert el. Sagyibó Viktor, a cég alapítója és ügyvezető igazgatója a Portfoliónak elmondta: a speciális lazacfarm nem csupán Magyarországon, de a közép-európai régióiban is egyedülálló halgazdasági befektetésnek számít. A cégvezető nem aggódik a megtérülés miatt: az előrejelzések szerint az évtized végére harmadával bővülhet a lazackereslet.

Forrás: vg.hu2021. 06. 19. 15:22
null
Jön a magyar lazac (A kép illusztráció) Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lazactenyésztés régóta jó üzlet, de a legtöbben alapvetően északabbi és tengervízhez kötődő helyszíneken képzelünk el ilyesmit. Mennyire lehet hatékony, versenyképes és környezetbarát a lazac előállítása magyarországi viszonyok között?

– Fontosnak tartom leszögezni, hogy a lazactenyésztés a RAS (Recirculating aquaculture systems) módszerrel történik majd. A RAS magyarul recirkulációs akvakultúra rendszert jelent, amelynek lényege, hogy a felhasznált víz folyamatos tisztításon és szűrésen megy át, így újra és újra fel lehet használni. Azáltal, hogy sokkal kevesebb vízre van szükség egyes folyamatokhoz, nagyban kíméli a környeztet is.

A legközelebbi hasonló, úgynevezett land-based, vagyis szárazföldi, nem a tengerhez kapcsolódó lazacfarm Svájcban van, egy körülbelül feleakkora, mint a Zalaegerszegre tervezett beruházás; ők norvég technológiát használnak. Lazacfarmok főként Nyugat- és Észak-Európában működnek, illetve az Amerikai Egyesült Államok és Kanada észak-atlanti partjainál is megtalálhatók a természetes közegben kialakított ketreces lazacfarmok, amik sokkal környezetkárosítóbbak, mint a szárazföldi telepek.

Jön a magyar lazac (A kép illusztráció)
Fotó: Unsplash

Mivel azonban a lazactenyésztéshez alapvetően nincs szükség sós vízre (sőt, a halak életük java részét édesvízben töltik – a szerk.), így az egész világon elindultak fejlesztések, és melegebb éghajlatú, déli országokban, városokban is létrehoztak már land-based farmokat, találunk ilyet például Miamiban, Japánban vagy Franciaországban is. Magyarország ebből a szempontból úttörő, hiszen itthon valósulhat meg a régióban először hasonló beruházás.

– Szakértői prognózisok szerint az akvakultúra előtt valóban nagy jövő áll világszerte, hiszen a hal egy jó fehérjeforrást jelent, amelynek a népszerűsége növekszik. A lazac a halak között is kedvelt, ugyanakkor prémium terméknek számít. Viszont ha Magyarországon haltenyésztésről beszélünk, akkor jobbára a ponty, intenzív formában pedig az afrikai harcsa adódik mint lehetőség. Miért pont a lazacot választották, amire az egész régióban nincs példa?

– Magánemberként is egyre fontosabb szempont a környezetkímélő életmód, üzleti szempontból pedig két évvel ezelőtt kezdtem el kifejezetten környezettudatos, fenntartható befektetési lehetőségeket keresni, amelyek a pénzügyi hozam mellett mérhető, kedvező társadalmi vagy környezeti hatást is kifejtenek.

Magyarországon is látunk egy-egy nagyobb szereplőtől jó példát, viszont az agráriumban eddig csak elvétve voltak jellemzők az ilyen fenntartható befektetések, amelyek társadalmi, illetve környezeti problémák megoldására is törekszenek, így a Zalmon Kft. a szárazföldi lazacfarm-beruházással úttörő ezen a területen.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.