A betanított kutyák nagy pontossággal szagolják ki az új koronavírust

A vírus nem bocsát ki szagot, de megváltoztatja az érintett emberi sejtek anyagcseréjét.

Forrás: MTI2021. 02. 04. 10:01
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy német állatklinikán betanított kutyák az emberi nyálból vagy a légutak váladékából 94 százalékos pontossággal szagolják ki az új koronavírus, a SARS-CoV-2 okozta betegséget.

„A fertőzött emberek sejtjeiből származó illat kiszimatolására tanítottuk be a kutyákat” – mondta el Esther Schalke, a német fegyveres erők kutyáinak egyik állatorvosa.

Filou, egy hároméves belgajuhász és Joe Cocker, egy egyéves cocker spániel is a Hannoveri Egyetem kisállatklinikáján kapta a kiképzést.

„Elvégeztünk egy tesztet, amelyen koronavírusos páciensek mintáit szagoltattuk a kutyákkal, és az 1012 nyál- vagy légútiváladék-mintából 94 százalékos biztonsággal azonosították a fertőzöttséget. Tehát a kutyák valóban képesek kiszimatolni, hogy egy ember fertőzött-e vagy sem” – mondta Holger Volk, a klinika vezetője.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

A vírus nem bocsát ki szagot, de megváltoztatja az érintett emberi sejtek anyagcseréjét, amely alapján a kutyák ki tudják szagolni a kóros eseteket – tette hozzá.

Stephan Weilt, Alsó-Szászország miniszterelnökét meggyőzte a kutatás, és megvalósíthatósági tanulmányokat kért, mielőtt a kutyákat a mindennapi életben, például koncertek előtt is bevetnék.

„Most néhány kiválasztott esemény előtt kell tesztelnünk őket” – tette hozzá a politikus, aki szerint például kisebb rendezvények megtartását vagy az étteremlátogatást lehetne biztonságosabbá tenni a kutyák segítségével, és be lehetne vetni őket a határátkelőhelyeken, repülőtereken is.

Finnországban a betanított kutyák szeptemberben kezdték próbaképpen Helsinki Vantaa repülőterén az utasok mintáinak szimatolását más szűrési módszerek mellett.

Chilében a santiagói nemzetközi repülőtéren is igénybe veszik az állati segítséget.

Hiányzik a wellnessélmény? Az aromaterápia segíthet

Hiányzik a wellnessélmény, a feltöltődés, a kényeztetés? Irány a drogéria, mutatjuk, mit kell venni.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.