A fahéjból rengeteg mindent kihozhatunk az ízek mellett

Fahéjas csiga, kávé fahéjszórással és fahéjas gyertya. Gondolhatnánk, hogy ezzel kimaxoltuk az illatos fűszer minden felhasználási módját, de szerintünk a fahéjból sosem elég. Bár az előbb említettek, plusz a mézeskalács, forralt bor, almás pite és társaik is kulcsszereplői az év végének, sok más lehetőséget is tartogat számunkra a fahéj, hogy még ünnepibbé varázsolhassuk az adventi időszakot. Fűszerezzük fel vele a mindennapokat, hiszen egy sós ételnek, egy frissítő italnak és egy lakáskelléknek egyaránt extravagáns eleme lehet – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 25. 12:29
fahéj
Rendkívül sokoldalúak ezek a rudak Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy minden édességnek jól áll a fahéj, nem újdonság. De hogy a spenótnak is? Ezt talán még nem tudta. Pedig érdemes kipróbálni!

Akár egy sima parajfőzelék ízvilága komplexebbé tehető, ha a szokásos fűszereken túl egy pici fahéjport, és például gyömbért is hozzáad.

De ugyanúgy a párolt spenótnak, és a friss spenótsalátának is jól áll, kis mennyiséget joghurtba vagy olívaolajba keverve!

Párologtatóba is jó

Ha sikerül beszereznie fahéjolajat, az immunrendszere is szeretni fogja. Ugyanis aromaterápiásan is jó szolgálatot tehet.

És mivel antimikrobiális és antifungális hatásokat tulajdonítanak neki,

mikor, ha nem most – ezekben a kihívással teli időkben, a karácsonyra készülve – érdemes csöpögtetni belőle a párologtatóba.

Rendkívül sokoldalúak ezek a rudak
Fotó: Pexels

Fahéjkoszorút minden konyhaasztalra

Tudjuk, hogy karácsonyfadíszként, ajándékkísérőként, vagy adventi koszorúra kötözve is szép a fahéj. De miért ne készíthetne koszorút fahéjrudakból? Akár kuszább, borzasabb látványt keltve, pár centi magas koszorú formát képezve, a rudakat változó szögben össze-vissza egymáshoz ragasztgatva (ragasztópisztoly nem árt hozzá).

Vagy kötözgetheti is, a közepüknél szorosan egymás mellé felfűzve a rudakat, hogy lapos, szabályosabb koszorút kapjon végül. Hogy köralakú, vagy téglalapforma legyen végül, önre van bízva.

Különleges ünnepi italok

Számos fahéjas itallal is kényeztetheti magát az adventi időszakban. Gondoljunk a fahéjas kávéra, tejre, kólára, teára vagy a híres arany tejre, amelynek nemcsak a kurkuma a fő alapanyaga, hanem a fahéj és a szerecsendió is.

Ha meleg italra és valami fűszeresre vágyunk, akkor a fahéj az egyik legjobb választás! És ugyan mi passzolhatna jobban hozzá, mint egy kis narancsos trüffel egy csipetnyi fahéjjal?

A teljes cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Rengeteg dologra használható a fahéj a sütésen kívül

A fahéj nemcsak, hogy nagyon egészséges és markáns ízével különlegessé teszi az ételeket, de az ízesítésen kívül még rengeteg dologra használható a ház körül.

Elűzi a szúnyogokat

Mi a legtöbben imádjuk a fahéj illatát, a szúnyogokat azonban kifejezetten taszítja, úgyhogy remekül használható ellenük. Például készíthetünk egész fahéjból dekorációt a kerti vagy a balkon asztalra, vagy csak szétszórhatjuk a kertben, vagy az erkély kaspóiban, cserepekben, néhány helyen. Így a fahéj illata hamarosan már nem csak a karácsonyhoz, de a nyári estékhez is társítható lesz a számunkra.

Távol tartja a hangyákat

Ahogy a szúnyogok, úgy a hangyák sem szeretik a fahéj illatát, tehát miattuk is érdemes lehet szétszórni a kertben, vagy célirányosan elhelyezni a lakásban. A legjobb, ha megfigyeljük a hangyák útvonalait és direkt oda rakjuk a fahéjdarabokat.

Táplálja a gyökereket

A fahéj a palánták ültetésekor jól jöhet. Mielőtt elültetnénk a növényt, mártsuk vízbe a gyökerét és szórjuk be fahéjjal, így rengeteg plusz tápanyaghoz jut és sokkal gyorsabban nő majd!

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.