A fecskefészkek védelmére hívják fel a lakosság figyelmét

Az elmúlt két évtizedben drasztikusan csökkent a magyarországi fecskeállomány.

Forrás: MTI2021. 02. 15. 17:54
null
Az MME a fecskefészkek védelmére hívja fel a lakosság figyelmét a tavasz közeledtével Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két évtizedben drasztikusan, több mint 50 százalékkal csökkent a magyarországi fecskeállomány. A folyamat megállítása, a fecskefészkek védelme érdekében a lakosság és az önkormányzatok segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME felhívása szerint a városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak nélkülözhetetlen szerepe van.

Állománycsökkenésük megállítását, megfordítását a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint a madárürüléket felfogó fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segítheti a lakosság.

Az MME a fecskefészkek védelmére hívja fel a lakosság figyelmét a tavasz közeledtével
Fotó: Pixabay

A természetvédők hétfői közleménye szerint a klímaváltozás miatt megjelenő új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok elleni védekezésben kiemelkedő szerepük van a fecskéknek: mérési adatokon alapuló becslések alapján minden fecske körülbelül 1 kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. A természetvédők felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, így legalább kétmillió kilogramm, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetünkben. A fecskeállomány drasztikus csökkenésének hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás és a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

A közlemény szerint az MME idén a műfészkek és az ezekhez szükséges negatív sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátok felkészülését a fecskevédelmi szezonra.

Hideg időben az állatokra is fokozottan kell figyelni

Az extrém hideg a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet – hívták fel a figyelmet az állatvédő.hu oldalon.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjét idézve azt javasolták, hogy a nagy hidegben kint tartott állatok számára feltétlenül energiában dús ételt és szélvédett helyet biztosítsanak. Napközben többször ellenőrizni kell az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. A szabadban tartott állatokat ilyenkor semmiképpen sem szabad fürdetni, mert azzal lemosnák a természetes zsíros védőréteget.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.