A gyümölcs, amely minden részében értékes táplálék

Miként az utóbbi években megszokhattuk, az idén ősszel is elindul az almafogyasztást ösztönző kampány. Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös akciójának célja, hogy tudatosítsa az emberekben: a hazai alma fogyasztása nemcsak egészséges, hanem sok ezer család megélhetését is megalapozza – olvasható a Szabadföld.hu-n.

Forrás: MW2020. 11. 04. 20:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napi egy alma az orvost távol tartja – szól a régi közmondás. Nem véletlenül, ugyanis ez a gyümölcs minden részében különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot rejt magában, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot és 10-15 milligramm C-vitamint tartalmaz.

Gazdag A- és B-vitaminban, folsavban, kalciumban, magnéziumban, kálium- és kéntartalma is jelentős. Az almapektin szintén fontos táplálék: főve-párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, kiemelkedő káliumtartalma pedig a magas vérnyomásúaknak segíthet.

Gyümölcssav-, almasavtartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő és tisztító hatású, csökkenti a vesekő és a húgysav képződését, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Öt étel, amelyet gyakrabban kellene fogyasztanunk

Ha a következő ételeket esszük, az nemcsak az egészségünknek tesz jót, hanem a bolygónak is. Íme azok az ételek, amiket gyakrabban kellene fogyasztanunk, ezért nem árt, ha mindig vannak otthon!

Gyakrabban kellene fogyasztanunk az alábbi ételeket, de ez vajon a bolygóra is kedvező hatással lesz? Részben igen, részben pedig nem – derül ki a Nutrioton Journalban megjelent friss tanulmányból, amelyben az étrendi szokásaink és a fenntarthatóság közötti összefüggéseket taglalták. Ugyanis míg az egészséges étrend valójában kevesebb földi erőforrást igényel, ezeket az élelmiszereket hajlamosabbak vagyunk elpazarolni, hiszen például a zöldségek és a gyümölcsök gyorsan megromlanak, így gyakran a kukában végzik – írja az Eatthis.com.

A kulcs az, hogy étkezzünk a lehető legegészségesebben, de gondoljunk arra is, hogyan tudjuk őket más formában felhasználni vagy tartósítani. Mutatjuk, miket érdemes rendszeresen fogyasztani a tanulmány szerint – írja a Mindmegette.hu.

1. Gyümölcsök

A gyümölcsök tele vannak rostokkal, egészséges antioxidánsokkal, hidratálnak, továbbá a fogyásban is segíthetnek, naponta többször érdemes őket fogyasztani! Lefagyaszthatók, de belőlük aszalt gyümölcsök is készíthetők vagy épp lekvár, és persze salátákban is felhasználhatjuk őket.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.